Advertisement
HABERLER ABONE OL

Davos zirvesinde konuşan Berlin Küresel Diyalog Başkanı Lars-Hendrik Röller “Alman ekonomisi 2022 yılında yüzde 1,9 büyüdü. Rakamlar beklenenden daha iyi geldi. Önümüzdeki yıl için de belki ılımlı bir resesyon olabilir, belki de teğet geçebiliriz” dedi.

Bloomberg HT’ye konuşan Röller “Enerji tarafında öncelikle arz daralması ile başa çıkmak gerekiyor. Almanya yeni doğalgaz, LNG terminalleri açılıyor. Norveç’ten gaz gelecek. Katar’la anlaşmalar yapılıyor. Bunlar belki biraz zaman alabilir. Öte yandan Almanya’nın ve Avrupa’nın genel olarak enerji krizine adaptasyonu son birkaç ay içinde son derece kayda değer şekilde gerçekleşti” dedi.

Almanya’nın ekonomik modeline dair soruya Höller “Çin’den gelen son veriler ekonomik anlamda ümit vadediyor. Almanya endüstrisi de buna adapte olmalı. Almanya’nın ekonomisi, ABD’nin koruması, Rusya’dan ucuz enerji ve Çin’deki büyük pazara dayanıyordu. Bunların üçü de değişiyor. Süreç dahilinde göreceğiz ki Almanya endüstrisi çok güçlü ve mevcut hükümet de doğru teşvikleri sağlıyor. Böylece yatırım ve inovasyonların Avrupa’da devam etmesi mümkün olacak” şeklinde cevap verdi. Höller “Geçmişte merkez bankaları ne zaman resesyon olsa, para politikasında genişlemeye giderdi. Merkez bankaları eğer enflasyonu düşürmek istiyorsa, yüzde 9’dan 4’e inmek kolay olacak. Bu önümüzdeki yıl olabilir. Öte yandan 4’den 2’ye gelme kısmı biraz sıkı para politikası gerektirebilir. Bu da resesyon eğilimleri doğurabilir. Bence bunu gerçekleştirmek önemli olacak. Ama nihai olaraj enerji arzını artırmak gerekiyor. Hükümetler ve şirketler de bunun üzerinde çalışıyor” dedi.

Höller “AMB tarafında ben bu yıl bir faiz indirimi ve genişleme olasılığı görmüyorum” diye ekledi.