Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+, piyasayı ve üyelerin üretim kesintisi uygulamalarını gözden geçirmek üzere Çarşamba günü çevrimiçi olarak toplandı.

OPEC+'nın üst düzey bakanlarının yaptığı toplantıda petrol arz politikasında değişiklik yapılmadı ve bazı ülkelere üretim kesintilerine uyumu artırmaları yönünde baskı yapıldı.

Petrol bu yıl, arzın daralması, Rusya'nın enerji altyapısına yönelik saldırılar ve Orta Doğu'daki savaş nedeniyle yükseldi. Brent ham petrolü Çarşamba günü varil başına 89,35 dolarla Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Saxo Bank'tan Ole Hansen konu hakkında yaptığı açıklamada, "OPEC+, küresel piyasaları sıkı tutarak ve potansiyel olarak fiyatların yükselmesine neden olarak yılın ilk yarısında petrol arzı kesintilerine devam etmeye karar verdi" dedi.

Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki OPEC+ üyeleri, geçen ay piyasayı desteklemek için günde 2,2 milyon varillik (bpd) gönüllü üretim kesintilerini Haziran ayı sonuna kadar uzatma konusunda anlaşmıştı.

OPEC+, Çarşamba günkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, bazı ülkelerin hedeflere bağlılıklarını iyileştirme sözü verdiklerini söyledi.