Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC+, petrol piyasasındaki beklenmedik çöküşün ardından daha önce görülmemiş bir hızda yanıt verdi. Koronavirüs kaynaklı düşüşe hızlı bir şekilde yanıt veren birlik, bu ay benzersiz bir üretim kısıntısı programı başlatıyor.

Tanker takip verileri, fiziksel ham petrol traderları ve rafinerilerle gerçekleştirilen mülakatlar ve danışman değerlendirmelerine göre 23 uluslu birlik, anlaşmanın ilk iki haftasında küresel petrol arzının yüzde 10'una denk gelen 9.7 milyon varillik günlük üretim kısıntısına gitme yolunda.

Citigroup Inc. emtia araştırma birimi yöneticisi Ed Morse, "Gerçek üretim kısıntısı daha fazla ve mantıklı düşünen herhangi birinin bir hafta önce düşünmeyeceği kadar şaşırtıcı." dedi.

Suudi Arabistan, Rusya ve partnerleri tarafından Nisan ortasında alınan önlemlerin, talepteki sert düşüş karşısında ne kadar etkili olacağına ilişkin şüphelere karşın, önemli ölçüde etkili oldu. Petrol fiyatları geçen üç haftada yüzde 60 toparladı. Yakıt tüketimindeki artış da üretim kısıntılarını destekledi.

OPEC üreticilerinin gösterdiği bu şaşırtıcı çabanın büyük bir kısmı kaçınılmazdı. Alıcı ve depo eksikliği çekildiği bir dönemde üretim kısıntısından başka bir seçenek yoktu. Suudi Arabistan Nisan ayında gittiği güçlü üretim artışını geri almak durumunda kaldı.

Ancak petrol piyasası için genel olarak olumlu görünen davranışların aksi de mevcut. OPEC+'e olan taahhütlerini sık sık delen Irak, tanker takip verilerine göre üretimini çok az düşürdü. İhracatı bu ay sadece günlük 190 bin varil azaldı. Ancak anlaşmaya göre düşürmesi gereken günlük miktar 1 milyon varil civarında bulunuyor.