Advertisement
HABERLER ABONE OL

İsrail’de kabine değişikliğinin ve Suudi Arabistan kralının kötüleşen sağlığının Ortadoğu’da jeopolitik risk artışıyla sonuçlanabilecek yeni belirsizlikleri ortaya koyması öngörülüyor.

İsrail muhalefet lideri olan ancak Gazze’ye operasyonlar için kurulan savaş kabinesinde görev alan Benny Gantz 8 Haziran’a kadar Gazze’ye yönelik yeni bir plan ortaya konulmaması durumunda savaş kabinesinden istifa edeceğini duyurdu. Gantz’ın istifası savaş kabinesinin dağılmasıyla sonuçlanmayacak olsa da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor. Netanyahu son olarak Pazartesi günü ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Jake Sullivan ile görüşmüştü.

Öte yandan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman Japonya gezisini Kral Salman’ın sağlığının bozulması üzerine iptal etti. 88 yaşındaki Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz akciğer iltihaplanması sebebiyle hastaneye kaldırıldı.

Reisi hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da olduğu İranlı yetkilileri taşıyan helikopterin enkazı bulunurken Reisi ve Emir Abdullahiyan’ın hayatının kaybettiği teyit edildi.

Saatler süren arama çalışmalarının ardından bu sabah önce İran devlet televizyonu enkaz etrafında yaşam belirtisi olmadığı haberini verdi. Arama kurtarma çalışmaları bölgede yaşanan yoğun sis sebebiyle yavaş ilerliyordu.

İran ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney kaza sonrası yaptığı açıklamada ülkenin işleyişinde herhangi bir aksama olmayacağını belirtmişti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülkenin sınırında yer alan bir barajın açılışını yapmıştı. Reisi’nin içinde bulunduğu helikopter daha sonra dönüş yolculuğunda İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinde zorlu arazi koşullarının olduğu bölgeye düşmüştü.