Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Türkiye'de toplam otomotiv üretimi, yılın 10 ayında 2018'in aynı dönemine göre yüzde 8 azalarak 1 milyon 189 bin 539 adet oldu.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün üretim ve satışlarda daha fazla artış için birçok faktörün bir araya gelmesi gerektiğine dikkat çekti. Yenigün Bloomberg HT'ye konuya dair "bu yıl başında ÖTV indirimi vardı, çünkü sektör büyük kriz yaşıyor, daha sonra faizlerdeki indirim olumlu etki yaptı ancak bunun süreklilik arz etmemesi sıkıntılı oluyor. Vergi yüksekliği, euro ve doların yüksekliği, alım gücünde azalma, faizlerde yükseklik, bankaların kredi verme iştahına bakınca her biri için birşeyler yapıp sistemi ayağı kaldırmak gerekiyor. Sadece bir tanesini veya belli şeyleri düzelttiğinizde kalıcı olmuyor." değerlendirmesini yaptı.

"2017'YE KIYASLA %50'DEN FAZLA DARALMA"

Yılın tamamında 450 - 475 binlik satış öngörüsü olduğunu kaydeden Yenigün "Bu da 2017'de gelinen 1 milyon adetle karşılaştırıldığına yüzde 50'den fazla daralma anlamına geliyor. Özetle üretime yansımasını önümüzdeki dönemde de çok göremeyeceğiz" şeklinde konuştu.

2020 öngörülerine dair ise Yenigün "toplam satışların 600 bin civarında olması öngörülüyor. Bu da 2017 ile kıyaslayınca pazarın yüzde 35 - 40 civarında düşük olması anlamına geliyor. Hurda indirim teşviği aralıkta bitiyor. Bunun devam etmesini talep ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yenigün teşviklerin bir miktar daha birlikte uzamasının otomotivdeki resmi olumluya doğru çevireceğini de sözlerine ekledi.