Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT’de yayımlanan Otomotiv Zirvesi programının konuğu Doğuş Otomotiv İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu oldu.

Bilaloğlu sektöre dair değerlendirmesinde “2022 yılı hala korona pandemisinin etkisinin altındaydı. Tedarik zinciri bozuldu hammadde de sıkıntı çıktı. 2022’nin başında başlayan Ukrayna-Rusya savaşı bunun üzerine tuz biber oldu. Özellikle araç elektrik kablolarında Avrupa otomotiv pazarının yaklaşık yüzde 70’ini Ukrayna üretiyordu, orada bir sıkıntı çıkmaya başladı. Çip krizi zaten herkesin malumu. Öte yandan Türkiye’de kurun zıplaması fiyatlarda bir dalgalanmayı beraberinde getirdi. Matrah güncellemesinin ise hem oranları hem zamanlaması optimum noktada değildi “ ifadelerini kullandı.

Bilaloğlu model bulunurluğuna dair ise “ 2023 yılında da üç aşağı beş yukarı 2022 yılına paralel bir gelişme bekliyoruz “ dedi.

Bilaloğlu “Otomotiv sanayisi hem motor teknolojisi açısından hem de otomotiv üreticilerinin bayi sistemi açısından belki de kurulduğundan beri, en azından 100 seneden beri en köklü değişimden geçiyor” dedi.

Avrupa’da şu anda gündemde olan ve fiyat istikrarı sağlayan Ajans modeline de değinen Bilaloğlu” Ajans modelinde üretici veya distribütör aracı direk müşteriye satıyor, direk kendisi fatura ediyor. Ajanslarda bir komisyon karşılığı aracı müşteriye teslim ediyor. Türkiye’de de bu sisteme en azından model bazında geçmek için adım atacaktır” dedi.