Advertisement
HABERLER ABONE OL

Otomotiv sektöründe Avrupa'daki ikinci dalga karantina önlemlerinin etkisi görülmeye başladı.

Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Ekim verilerine göre otomotiv sektöründe toplam ihracat adet bazında yüzde 11 gerileyerek 104 bin 093 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yıllık yüzde 23 düşüşle 63 bin 657 adet oldu.

Otomotiv toplam üretimi Ekim'de yüzde 14 arttı ve 150 bin 746 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretiminde yıllık artış yüzde 2,5 gerçekleşti. Otomobil üretimi Ekim'de 95 bin 915 adet oldu.

Yılın ilk 10 ayında otomotiv üretimi yüzde 16, otomobil üretimi ise yüzde 15 geriledi. Aynı dönemde otomotiv ihracatı yüzde 30, otomobil ihracatı ise yüzde 29 düştü.

OSD Başkanı Yenigün: AB'de bayilerin kapanma oranı yüzde 35

Sektörel rakamları değerlendiren OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, Avrupa pazarlarında yaşanan kapanmaların kısa vadede binek araç satışlarını etkileyebileceğini ama orta ve uzun vadede olumsuz etki beklemediklerini söyledi.

Yenigün değerlendirmesinde “Pandeminin ikinci dalgasıyla birlikte en önemli pazarımız olan AB pazarlarında bayilerin kapanma oranı yüzde 35 civarında. Bu durumun, kısa vadede binek araç satışlarında bir miktar düşüşe sebep olsa da ticari araç sınıfında normalleşmenin devam etmesini sağlayacağını öngörüyoruz. Kısa vadede sanayiimiz açısından olumsuz etkiler söz konusu olsa bile orta ve uzun vadede olumsuz bir etki beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupa'da ikinci dalga karantina önlemleri

Koronavirüs salgının yayılma hızının artmasıyla Avrupa genelinde ikinci dalga karantina önlemleri uygulanmaya başlamıştı. Kıtanın en büyük iki ekonomisi Almanya ve Fransa'da önlemler geri gelirken, Avrupa'da diğer ülkelerde de önlemler yeniden uygulanmaya başlamıştı. Önlemleri geri getiren son ülke Avusturya olmuştu.