Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koronavirüs salgınının ekonomik etkileri ülkelerin bütçeleri üzerinde ciddi baskı yaratırken, dünyanın farklı ülkelerinden gelen haberlerle servet vergisi tartışması büyüyor.

Arjantin'de tek seferlik servet vergisinin yasalaşmasının ardından bu sefer İngiltere'de uzmanlar hükümete bir kereye mahsus olmak üzere 260 milyar sterlinlik bir servet vergisi uygulanmasını tavsiye etti.

London School of Economics ve Warwick Üniversitesi ekonomistleri ve vergi uzmanlarının oluşturduğu Servet Vergisi Komisyonu isimli grup İngiltere hükümetine pandemi koşullarıyla mücadele sürecinde vergileri artırmanın en etkin ve adil yönteminin toplumun en zengin kesiminin vergilendirilmesi olduğunu belirtti.

Uzmanların değerlendirmelerine göre zenginlere yönelik uygulanacak olan servet vergisiyle İngiltere 5 yıllık süreçte 260 milyar sterlinlik vergi artışı kaydedebilir. Komisyonunun değerlendirmesine göre bu büyüklük aynı süre içinde katma değer vergisinin 6 puan, gelir vergisinin ise 9 puan artmasıyla toplanabilecek yeni fonların büyüklüğüyle aynı seviyede.

Arjantin'de yasal düzenleme getirildi

Arjantin'de tam adı "Büyük Servetlerin Olağanüstü Dayanışma Katkısı Kanunu" olan, "servet vergisi" olarak da bilinen yasayla, varlığı 200 milyon pesoyu aşan (2,4 milyon dolar) kişilerin servetinden yüzde 2 ila 3,5 arasında değişen miktarda vergi alınacak.

Yasaya göre, en düşük vergiyi yüzde 2'sini ödemek kaydıyla serveti 200 milyon pesoyu aşan kişiler, en yüksek vergiyi ise yüzde 3,5'ini ödemek kaydıyla serveti 3 milyar pesoyu (36 milyon dolar) aşanlar ödeyecek.