Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Çin'de kıdemli bir merkez bankası yetkilisi tarafından Salı günü yapılan açıklamada, Çin'in planladığı dijital paranın kişisel bilgilerin tam kontrolünü kazanmayı değil, kişisel bilgilerin korunmasına dair endişelerle otoritelerin bilgi ihtiyacını dengelemeyi hedeflediği belirtildi.

Çin dijital yerel parasını piyasaya süren ilk para olmaya hazırlanıyor. Konunun küresel finansal hizmetler sektörü tarafından yakından izlenmesine karşın gelişmelere ilişkin fazla bir detay bilinmiyor.

Facebook'un planladığı Libra dijital parası ve Bitcoin gibi diğer kripto paralara benzer şekilde, resmi olarak Dijital Para Elektronik Ödeme şeklinde adlandırılan para kısmen blockchain teknolojisinden beslenecek ve dijital cüzdanlar aracığıyla dağıtılacak.

Çin'in parasını diğer kripto paralardan ayıran özelliğiyse tasarımının Pekin'e para akımları üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir gözetim sağlaması ve Çinli otoritelere çoğu merkez bankasının sahip olmadığı ölçüde bir kontrol vermesi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) dijital para araştırma enstitüsü birimi yöneticisi Mu Changchun, Singapur'da gerçekleştirilen bir konferansta “Halkın talebinin kağıt ve madeni para kullanarak gizliliği koruma yönünde olduğunu biliyoruz. Para transferlerinde mahremiyet talep eden insanlara bunu sağlayacağız. Ancak aynı zamanda 'kontrollü mahremiyet' ile kara para aklama ve terör faaliyetlerinin finansmanıyla mücadele, aynı zamanda vergi sorunları, çevrim içi kumar ve elektronik kriminal faaliyetler arasında denge kuracağız.” dedi.

Mu, sözlerini “Kurmak istediğimiz denge bu ve bunu hedefliyoruz. Halkın bilgilerinin kontrolüne sahip olmak istemiyoruz.” diye sürdürdü.

Çin'in dijital parasının ne zaman kullanıma sunulacağı net olmamakla birlikte Mu, Ağustos ayındaki bir forumda “neredeyse hazır” olduğunu belirtmişti. Bununla birlikte PBOC Başkanı Yi Gang, Eylül'de belli bir takvimin olmadığını ve hala bazı şartları karşılaması gerektiğini belirtmişti.

Reuters