Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Ekonomi Politikalarını Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksinin (TEPE) 155. sayısını yayımladı.

Buna göre TEPE, Kasım 2022’de bir önceki aya göre 6,6 puanlık azalış, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 10,6 puanlık artışla -0,2 puan değerini aldı.

TEPE anketine katılan perakendecilerden geçen 3 ayda işlerin durumunun iyileştiğini belirtenlerin oranı Kasım 2022’de yüzde 9,8’e gerilerken, önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 13,5 seviyesinde kaldı.

İyileşme beklentileri yeni yıl nedeniyle talebin artma olasılığı ve kampanyalar, online satışlar ve yabancı müşteriler ile gerekçelendirilirken; kötüleşme beklentileri yükselen maliyetler ve satış fiyatlarındaki artış, alım gücünün düşmesi, talebin daralması ve temel ihtiyaçlarda yoğunlaşması ile gerekçelendirildi.

Önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 80,5’e geriledi. “Diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörü Kasım ayında perakende güveni en fazla artan sektör oldu.

Stok düzeyi normalin altında

TEPE değerinin aylık değişiminde geçen 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki 16,9 puanlık, önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergesindeki 4,4 puanlık kötüleşme etkili oldu. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğu yönündeki 1,5 puanlık değişim endekse olumlu yansıdı.

Perakendecilerin geleceğe yönelik satış beklentisi geçen aya kıyasla azalırken, geçen yıla kıyasla arttı. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Kasım 2022’de 2,3 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 4,4 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre 26,8 puan arttı.

İşlerin durumuna ilişkin değerlendirmeler iyileşti. İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler, Kasım 2022’de -6,1 puan değerini alarak Ekim 2022’ye göre 45,9 puan, Kasım 2021’e göre 15,5 puan arttı.

Bölgeler bazında incelendiğinde ise Kasım ayı perakende güveninde en fazla artış Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görüldü.