Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarındaki düşüşün koronavirüs kısıtlamalarından ve üreticiler arasındaki fiyat savaşından etkilenen piyasanın yeniden dengeye kavuştuğuna ilişkin işaretleri güçlendirmesinin ardından son 15 ayın en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştrirdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta üst üste altı gün yükselerek varil başına 34 dolar seviyesinin üzerine çıktı ve Şubat 2019'dan bu yana en uzun günlük yükseliş serisini yaptı. ABD'de ham petrol stokları, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı resmi verilere göre, üst üste ikinci haftada da düşerken, ABD petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing, Oklahoma'daki stoklarda ise rekor düşüş gerçekleşti.

Cushing'deki büyük düşüş, arz bolluğu risklerinin azalmakta olduğunu gösteriyor. Traderların depolama kapasitelerinin dolma endişeleri konusunda daha rahatladıklarının diğer bir işareti, Batı Teksas petrolünde (WTI) Haziran/Temmuz fiyat farkının Çarşamba günü 30 sent seviyesine gelmesi oldu. Bu fark, Bloomberg'in verilerine göre, Aralık ayından bu yana ilk kez sıfır seviyesinin üzerine çıktı.

Ham petrol fiyatları bu ay, üretim kısıntılarının devreye girmesi ve talebin toparlanmaya başlaması ile birlikte yüzde 80'den fazla yükseldi. Ancak tüketimin virüs öncesi seviyelere ulaşabilmesi için daha alması gereken yol uzun ve fiziki kargoların fiyatlarındaki keskin sıçramanın üretimi çok erken geri getirebileceği riski var.

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Petrol talebinde süregelen bir yükseliş göreceğiniz konusunda artan bir iyimserlik var ve bu durum şimdi fiyatlarıda oldukça güçlü bir şekilde yansımasını buluyor," dedi ve "Ancak yüksek fiyatlar üretim kısıntısı anlaşmasına uyumu düşürebilir ve WTI önümüzdeki iki aylık dönemde muhtemelen 25 ila 35 dolar bandında işlem görecek" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli WTI, Nymex piyasasında, dğn yüzde 4.8 değer kazanarak 10 Mart'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdikten sonra yüzde 2.2 yükselerek Londra saati ile 07:24'te varil başına 34.24 dolara ulaştı. Temmuz vadeli Brent petrolü, ICE Futures Europe piyasasında yüzde 2 değer kazanarak varil başına 36.45 dolara tırmandı.