Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerine göre ham petrol stoklarında geçen hafta görülen düşüşün, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı görevden almasının ABD'nin İran ve Venezüela'ya karşı daha az şahin bir tutum takınacağı spekülasyonunu dengelemesinin ardından yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, son beş seansta ilk kez düştükten sonra yüzde 1 kadar değer kazandı. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 7.23 milyon varil düştü. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin stoklarda 2.9 milyon varil düşüş gerçekleştiğini göstermesi bekleniyor. Trump, birçok konuda "güçlü bir şekilde" anlaşmazlık içinde olduğunu söylediği Bolton'ı görevden aldı.

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında derinleşen ticaret savaşının küresel talep görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte halen Nisan ayındaki zirvesinin yüzde 12 altında. Trafigura Beheer BV'ye göre, Brent petrolü Aralık 2018'den beri görmediği seviyelere inebilir ve bu durum Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarını üretim kısıntılarını daha da derinleştirmeye yöneltebilir. OPEC+ koalisyonunun önemli üyeleri Perşembe günü Abu Dhabi'de üretim kısıntısı anlaşmasını görüşecek.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "OPEC'in üretim kısıntıları konusunda ilave tedbirler alabileceği yolunda artan beklentiler var," dedi ve "Bu durum fiyatları uzun vadede yukarı itecek" değerlensirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 39 sent ya da yüzde 0.7 yükseldikten sonra Singapur saati ile 11:01'de varil başına 57.79 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 45 sent düşerek 57.40 dolardan kapandı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 33 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 62.71 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü 21 sent düşerek 62.38 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 5.03 dolar primli işlem gördü.