Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının arttığını gösteren verinin ardından 6 haftanın en düşük seviyesi yakınında kaldı. Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki gerginliğin tamamen ortadan kalkmadığına ilişkin işaretler ise piyasanın havasını olumsuz etkiliyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.3 artarak beş günlük düşüş serisini sonlandırmasının ardından hafifçe geriledi. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 1.1 milyon varil arttı. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Çin mallarına yönelik mevcut ABD gümrük tarifeleri ABD'deki başkanlık seçimlerine kadar kalacak. Diğer taraftan, Reuters'in haberine göre, ABD, Huawei Technologies Co.'ya yapılacak satışları bloke etmeye yönelik yeni tedbirler almaya hazırlanıyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "ABD'nin gümrük tarifelerini seçimlerin ertesine kadar değiştirmeyeceği haberi hayalkırıklığı yarattı, ancak bu akşam imzalanacak olan anlaşmanın detayları piyasadaki havayı değiştirebilir," dedi ve "İlave olumlu detaylar, özellikle ikinci faza yönelik müzakerelere ilişkin olanları, ham petrol fiyatlarını yukarı yönde destekleyebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret alanında anlaşmazlıkların yeniden ön plana çıkması, ABD ve Çin arasında bu hafta imzalanacak ticaret anlaşmasının ilk fazının ekonomik büyüme ve ham petrol talebindeki artışı desteklemeyebileceğini yeniden hatırlattı. Bu durum, Washington ve Tahran'ın geçen hafta geri adım atarak savaşın eşiğinden dönmesi sonrası petrolde ortaya çıkan aşağı yönlü görünüme katkıda bulundu.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 15 sent ya da yüzde 0.3 düşerek Singapur saati ile 11:32'de varil başına 58.08 dolara geriledi. Kontrat Pazartesi günü 58.08 dolar ile 3 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesinden kapanmıştı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 0.5 tırmandıktan sonra yüzde 0.2 düşerek varil başına 64.34 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 6.21 dolar primli işlem gördü.