Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Çin’in elektrik üretimini kış için istikrara kavuşturmaya çalışması ve ABD’deki ham petrol stoklarındaki artışla yedi yılın zirvesinden geriledi.

Vadeli kontratlar, hammadde fiyatlarında yaşanan genel düşüş sonrasında New York piyasasında varil başına 82 dolara doğru geriledi.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, WeChat sayfasındanyaptığı açıklamada Çin’in kömür fiyatlarına müdahale önlemlerini değerlendirdiğini belirtti.

Komisyon ilgili departmanlarla kömür piyasası dinamikleri ve fiyat trendlerini yakından takip edeceklerini açıkladı. Açıklamada, "Piyasa düzenleyicileri stokçuluk ve fahiş fiyat gibi yasa dışı aktivitelere yönelik denetim ve yaptırımlarını hızlandıracak" ifadeleri kullanıldı. Çin'de kömür fiyatları rekor seviyeleri görürken bu konuda farklı önlemler de açıklanmıştı.

Özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 3,29 milyon varil artış kaydederken benzin ve dizel stokları düştü. Eğer hükümetin açıkladığı resmi veriler özel sektörün verilerini doğrularsa bu art arda yaşanan dördüncü haftalık yükseliş olacak.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,7 düşüşle varil başına 82,40 dolara geriledi.

Aralık vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,8 düşüş kaydederek varil başına 84,41 dolara indi.