Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Batı Teksas Petrolü son 5 seansta yüzde 11 arttıktan sonra 76 dolar civarında yatay seyrini sürdürüyor. API raporunda geçtiğimiz hafta ülke genelinde stokların 3,1 milyon varil düştüğü belirtilirken net rakamlar için gün içinde açıklanacak resmi veriler bekleniyor.

Omikron varyantının önceki varyantlara göre daha hafif geçtiğine dair verilerin artmasıyla yatırımcıların varyant kaynaklı seyahat kısıtlamalarıyla ilgili endişeleri azalmaya başladı. Yine de hızla artan vaka sayısı önde gelen enerji tüketicisi ülkelerin sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı artırıyor.

Küresel ekonominin pandeminin etkilerinden aşılar sayesinde toparlanması sonrası ham petrol 2021’i son 10 yılın en iyi yıllık performansıyla kapatmaya hazırlanıyor. Bu toparlanma, pandemi sırasında iyice şişen stokların tüketilmesine de yardımcı oldu. API raporundaki rakamların resmi verilerle eşleşmesi ABD stoklarının art arda beşinci hafta düşmesi anlamına gelecek ki bu Eylül ayından bu yana en uzun süreli düşüş olacak.

“Yılsonuna doğru bu derece oynaklık görmek oldukça sıradışı bir durum” diyen JTD Energy Services Pte. Kurucusu John Driscoll “Bunun altında yatan neden piyasaların Omikrona gereğinden fazla tepki verdiği ve küresel talebin önümüzdeki sene toparlanacağına dair yatırımcılarda oluşan kanı olabilir" yorumunda bulundu.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında 76,01 dolarla yatay bir seyir izliyor.

Şubat vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,1 artışla 79,02 dolara yükseldi.