Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, üretim kısıntılarının etkilerini göstermeye başlaması ile birlikte, arz bolluğunda en kötünün geride kalmış olabileceğine ilişkin işaretlerin etkisiyle dokuz ayı aşkın sürenin en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Genscape'in Batı Teksas petrolünün (WTI) dağıtım ve depolama merkezi Cushing, Oklahoma'da stokların 1.8 milyon varil arttığını kaydetmesinin ardından yükselişini beşinci güne taşıyarak varil başına 22 dolar seviyesine yaklaştı. Stoklar böylelikle, Çarşamba günkü resmi verilerle de teyit edilirse, Mart ortasından bu yana en düşük haftalık artışı gerçekleştirmiş olacak. Öte yandan, Haziran vadeli kontratın Temmuz vadeli kontrata iskontosu son bir ayın en düşük seviyesine indi. Bu durum aşırı arz durumunun gevşemekte olduğunu işaret ediyor.

ABD ham petrol göstergesi, OPEC + koalisyonunun 1 Mayıs'tan başlamak üzere üretimi kısma konusunda anlaşmaya varması ile birlikte, geçen hafta gördüğü varil başına 10 dolar seviyesindeki fiyatını ikiye katladı. ABD'de, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. ve ConocoPhillips, Haziran ayının sonuna dek üretimi toplam günlük 660,000 varil azaltmayı planlıyor.

Beklentilerdeki iyileşme ayrıca, piyasada son birkaç aydır biriken fazla petrolün çekilmesinin zaman alacak olmasına karşın, talepteki sert düşüşün bazı piyasalarda tabanı bulmuş olabileceğine ilişkin ilk işaretlerden de destek buluyor. Ham petrol tüketimindeki toparlanma da kademeli olacak gibi görünüyor, ancak Washington ve Pekin arasında Kovid-19 pandemisinin orijinine ilişkin tansiyonun artması bu toparlanma için tehdit oluşturuyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Arz kesintilerinin bir kısmı devreye girmiş durumda. ABD'de üretim düşük fiyatlar ve ekonomideki yavaşlamadan dolayı azaldı," dedi ve "En kötü geride kalmış görünüyor, ancak petrolün halen bir ralli yapabilmesi için önemli bir sebebi yok" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nynmex piyasasında, Pazartesi günü yüzde 3.1 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 7.6 yükselerek Singapur saati ile 12:15'te varil başına 21.93 dolara tırmandı. Kontrat 28 Nisan kapanışından bu yana yüzde 78 yükseldi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, önceki seansta yüzde 2.9 yükseldikten sonra yüzde 4.5 değer kazanarak varil başına 28.42 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 4.33 dolar primli işlem gördü.