Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, özel sektör verilerinin ABD ham petrol stoklarında düşüşe işaret etmesiyle 2018 yılından bu yana en yüksek seviyede günü kapattı.

Vadeli kontratlar, New York piyasasındaki son iki seansta neredeyse yüzde 4 yükselişle varil başına 69 dolara kadar tırmandı. Özel sektörün desteklediğin Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) verilerine göre, geçen hafta stoklar 5,36 milyon varil azaldı.

Eğer perşembe günü açıklanacak resmi veriler bu verileri teyit ederse petrol stoklarında son bir ayda yaşanan en büyük düşüş yaşanmış olacak.

IHS Markit Başkan Yardımcısı Daniel Yergin, ekonomilerin açılmasıyla birlikte petrole olan talebin güçlendiğini belirterek fiyatların varil başına 80 dolara kadar yükselebileceğini söyledi.

ABD, Avrupa ve Çin’deki toparlanmanın giderek güçlenmesiyle birlikte yakıt talebinin artacağına dair iyimser görünüm, OPEC+’dan gelen olumlu yorumlar ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın vurguladığı pozitif görünüm piyasaları destekliyor.

Temmuz vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, bir önceki seansta yüzde 1,6 yükseldikten sonra yüzde 0,6 daha yükselerek varil başına 69,23 dolara tırmandı.

Ağustos vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında çarşamba günü yüzde 1,6 yükseldikten sonra yüzde 0,6 daha yükselerek varil başına 71,78 dolara ulaştı.