Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Brent ham petrolü, önceki iki günde neredeyse yüzde 2 kaybettikten sonra varil başına 85 dolara düşerken, ABD ham petrolü 81 doların altındaydı. İsviçre Ulusal Bankası'nın sürpriz faiz indirimi doları destekledi, bu da dolarda fiyatlanan emtialar için ters bir rüzgar oldu. Bu hamle, Fed’in bu yıl ABD'de üç kesintiye gidilebileceğinin sinyalini vermesinin ardından geldi.

İsrail, ABD ne derse desin Refah'ı işgal edeceğini söyledi ve Gazze Şeridi'nde Hamas'la savaşırken Orta Doğu'daki gerilimleri artırma potansiyeli taşıyor. Bu arada Yemen'deki Husiler, Çin ve Rusya'ya gemilerinin Kızıldeniz'de hedef alınmayacağına dair güvence verdi.

Ham petrol, son haftalarda ABD'deki stokların azalması, OPEC+'nın üretim kesintileri ve Ukrayna'nın rafineriler de dahil olmak üzere Rusya topraklarına yönelik saldırılarının yoğunlaşması nedeniyle dar bir aralığın dışına çıkarak ilk çeyrekte hala yükseliş kaydetti. Ancak grup dışından artan arz ve en büyük ithalatçı Çin'deki karışık ekonomik görünüm nedeniyle kazançlar sınırlı kaldı.

Standard Chartered Yatırım Stratejisti Han Zhong Liang, "Petrol piyasalarının kısa vadede sıkı kalmasını beklerken, jeopolitik risklerin de bazı dalgalanmalar yaratması muhtemel" dedi. Stoklardaki son daralmalar göz önüne alındığında, ABD ham stok verilerinin takip edilmesi gereken veriler olacağını söyledi.