Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun koronavirüsten kaynaklanan talep düşüşü dolayısıyla daha derin bir üretim kısıntısı için anlaşmaya varabileceğine ilişkin iyimserlik ve Çin'in bu ayın ilerleyen dönemlerinde ABD'den ithal edilecek 75 milyar dolarlık mal için uyguladığı gümrük tarifelerini indireceğini işaret etmesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

Suudi Arabistan ve Rusya virüs salgınının küresel talebe yönelik tehdidi konusunda farklı düşünürken, OPEC koalisyonundan gelen uzmanların virüsün tüketim üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla düzenlediği toplantısı üçüncü gününe girdi. Çin'in tarifelerde yapacağı indirim 14 Şubat'ta başlayacak ve bu tarih ABD'nin Çin ürünlerine tarife indiriminin başlayacağı tarih ile çakışıyor.

Petrol, virüs salgının seyahat ve buna bağlı olarak akaryakıt tüketimini düşürmesi ve aynı zamanda dünya ticaret akışını da olumsuz etkilemesi ile birlikte Ocak ayının başından bu yana yaklaşık yüzde 18 aşağıda. BP Plc krizin küresel petrol talebinin üçte birini ortadan kaldırmasını beklerken, OPEC, en kötü durum senaryosunda bile ılımlı bir olumsuz etki olacağını tahmin ediyor.

AxiCorp baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "Yatırımcılar OPEC + koalisyonunun virüsün yayılmasından doğan endişeleri azaltmak için uygun bir tepki vereceği konusunda git gide daha iyimser hale geliyor," dedi ve "Ancak fiyatlar muhtemelen Çin'de üretimin düşmesinden dolayı tekrar düşmeye başlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Batı Teksas petrol (WTI) 1.26 dolar ya da yüzde 2.5 yükselerek Singapur saati ile 13:38'de varil başına 52.01 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 2.9 kadar yükseldi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 2.3 ile 3 Ocak'tan bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi.