Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Maliye Bakanlığı tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, Çin ABD'den ithal edilen 75 milyar dolar değerindeki  ürün için uygulanan tarifeleri 14 Şubat’tan itibaren geçerli olmak kaydıyla yarı yarıya düşürecek.

Açıklamaya göre daha düşük tarifeler Pekin saatiyle 1:01 p.m.'den itibarenABD’nin de Çin ürünlerine uygulayacağı tarife düşürme ile eş zamanlı geçerli olacak.

Çin’in geçtiğimiz sene 1 Eylül’de Amerikan ürünlerine yönelik devreye soktuğu tarifelerin bazıları yüzde 10'dan yüzde 5'e, geri kalanı yüzde 5'den yüzde 2.5'e düşürülecek.

İki ülke de birbirlerinin ürünlerine uygulanacak tarifelerin birinci aşama ticaret anlaşması kapsamında düşrüleceğini belirtmişlerdi. Dünyanın en büyük iki ekonomisi geçtiğimiz Ocak ayında ticaret savaşını durdurmuştu, Bu tarife düşürmelerine rağmen, tarifeler ikili ticaretin hala önemli bir kısmı ve ticaret ilişkisinde daha bir çok uyuşmazlık bulunuyor.

Çin Tarife Komitesi diğer yaptırım tarifelerinin ise devrede kalacağını bildirdi.

Bloomberg'de yer alan habere göre, ABD'den ithal edilen domuz etine uygulanan tarifeler yüzde 35'den yüzde 30'a, soya fasulyesine uygulanan tarifeler ise yüzde 30'dan yüzde 27.5'e düşürüldü. Ayrıca, sığır eti ve tavuk etine uygulanan tarife yüzde 35’den yüzde 30’a, ham petrole uygulanan tarife ise yüzde 5’den yüzde 2.5’e düşürülecek.

Açıklama metninde, “Çin, her iki tarafın da pazar güvenini artırmak, ikili ekonomik ilişkilerin gelişmesini teşvik etmek ve küresel ekonomik büyümeyi kolaylaştırmak için iki tarafın da anlaşmaya uymasını umuyor” dendi.