Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'li yetkililerin İsrail'in İran'daki hedefleri vurduğunu söylemesi ve Brent'in ham petrol arzını tehlikeye atabilecek daha geniş bir bölgesel çatışma potansiyeline ilişkin endişeler üzerine toparlanmasının ardından sıçradı.

Küresel gösterge Brent yüzde yüzde 3,3 artışla varil başına 89,99 dolardan işlem görürken, ABD ham petrolü yüzde 3,5 artışla varil başına 85,62 dolara yükseldi.

Gösterge kontratlarda fiyatlar varil başına 3 dolardan fazla yükseldikten sonra hafifçe gevşedi.

Ülkenin yarı resmi Fars haber ajansının bildirdiğine göre, İsfahan havalimanı yakınlarında patlamaların duyulduğunu bildirdi ancak nedeninin bilinmediğini vurguladı. İki ABD'li yetkiliye göre İsrail, İran'a füze saldırısı düzenledi.

Yatırımcılar, İran’ın geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirdiği füze ve insansız hava aracı saldırısına İsrail'in tepki vermesi için hazırlık yapıyor ve Tahran'ın nükleer tesislerine saldırılmaması konusunda uyarıda bulunmasıyla ikili arasındaki söylemler tırmanıyor. Orta Doğu, küresel ham petrol arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Gerilimin artmasıyla birlikte güvenli liman varlıkları da yükseldi. Altın rekora doğru yükselirken, ABD doları birkaç ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Bakır değer kazanırken hisse senetleri düştü.

Singapur'daki ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, “Piyasa muhtemelen daha da büyük bir risk primiyle fiyatlamaya başlamak zorunda kalacak” dedi.