Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasında yükselen ticaret gerilimine karşılık Orta Doğu'da artan jeopolitik tansiyona çevirmeleri ile birlikte Temmuz ayından bu yana en büyük haftalık kaybının ardından yatay seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta geçen hafta yüzde 3.8 düştükten sonra fazla değişmedi. Suudi Arabistan'ın önemli petrol tesislerine iki hafta önce düzenlenen saldırıların sorumluluğunu üstlenen Yemen'deki Husi isyancılar, iki ülke sınırı yakınlarında düzenledikleri operasyonlarda Suudi Arabistan askerilerini esir aldıklarını duyurdu. Pekin, ABD'nin Çin'e fon akışlarına sınırlama getirmeyi değerlendirdiği bir ortamda finans piyasalarını açmaya devam edeceklerini açıkladı.

Petrol, Suudi Arabistan'a düzenlenen saldırılardan sonra gerçekleştirdiği kazançlarının büyük kısmını bu ülkenin üretimi beklenenden daha hızlı bir şekilde toparlıyor olması sonrası geri verirken, halen ayı kazançla geçmeye hazırlanıyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin, 1 Ekim'de başlayacak ve 1 hafta sürecek Çin'in ulusal tatili sonrası yüksek seviyeli ticaret görüşmelerine tekrar başlayacak. Citigroup Inc., bu ayın başlarında yaptığı değerlendirmede, iki ülke arasında süregelen ticaret anlaşmazlığının petrol tüketimindeki büyümeyi yarı yarıya düşürdüğünü kaydetti.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Orta Doğu'daki gerilim yükselişte ve piyasanın bir noktada bu primi fiyatlamaya başlaması gerek," dedi ve "Fiyatların saldırılar sonrası görülen yükselişin ardından nasıl kazancının tümünü geri verdiği inanılması güç bir hareket" değerlendirmesinde bulundu.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Nymex piyasasında 11 sent ya da yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 11:44'te varil başına 56.02 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde 66 sent kadar yükseldi. Kontrat Cuma günü 50 sent düşerek 55.91 dolardan kapandı ve bu ay yüzde 1.7 yükseldi.

Pazartesi günü vadesi dolacak Kasım teslimatı Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 3 sent yükselerek varil başına 61.94 dolara geldi. Fiyatlar bu ay yüzde 2.5 yükseldi. Daha aktif işlem gören Aralık kontratı 12 sent yükselerek 61.16 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.88 dolar primli işlem gördü.