Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini küresel ham petrol talebini olumsuz etkileyen ABD-Çin ticaret savaşında ilerleme işaretlerine çevirmeleri ile birlikte, bugünkü düşüşüne rağmen haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.4 düşmesine karşın haftayı yüzde 1.3 kazançla geçmeye hazırlanıyor. ABD ve Çin, her iki taraftan alınan bilgiye göre, anlaşmaya yönelik çalışmaları ile birlikte, ilerlenen her safhada gümrük tarifelerini karşılıklı kaldırma kararı aldı. Bu gelişme ile birlikte yenilenen ticaret iyimserliği, ABD ham petrol stoklarındaki artışı ve OPEC ve ortaklarının daha derin bir üretim kısıntısına gitmeyeceklerine ilişkin işaretlerin etkilerini giderdi.

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının petrol tüketimini azaltması ve küresel arzdaki bolluk ile beraber Nisan zirvesinden bu yana yüzde 14 düştü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları, Goldman Sachs Group Inc. ve Trafigura Group Ltd.'ye göre, piyasaların tekrar denge kazanma yolunda olmaları ile birlikte, gelecek ay gerçekleştiecekleri toplantıda muhtemelen üretim seviyelerini değiştirmeyecek.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Ticaret anlaşmasının ilk safhasının tamamlandığına ilişkin bir duyuru petrol fiyatlarını önemli ölçüde yükseltecek", dedi ve "Ancak bir çok defa, ticaret görüşmelerine ilişkin bekleyişlerin keskin bir şekilde tersine döndüğünü gördük ve kısa vadede daha da düşüşe duyarlıyız" değerlendirmesinde bulundu. McCarthy, Batı Teksas petrolünün (WTI) 65 dolara kadar tırmanabileceği tahmininde bulundu.

Aralık vadeli WTI, Nymex piyasasında, 24 sent düşerek Singapur saati ile 11:18'de varil başına 56.91 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü 80 sent yükselerek 57.15 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent ya da yüzde 0.2 düşerek varil başına 62.17 dolara indi. Kontrat bu hafta yüzde 0.8 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.26 dolar primli işlem gördü.