Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Cuma günü yaklaşık bir ayın en güçlü yükselişini gerçekleştirmesinin ardından, yatırımcıların ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki ilerlemenin kötüleşen talep görünümünü iyileştireceğine ilişkin şüphelerine yönelik işaretlerle birlikte düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seansta yüzde 2.2 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 0.7 kadar düştü. Washington ve Pekin geçen hafta kısmi anlaşmaya varmak için bazı ödünler verdiler ve yıl sonundan önce daha kapsamlı bir anlaşmayı amaçlıyorlar. Cuma günü Kızıl Deniz'de bir İran tankerine düzenlenen saldırı da Orta Doğu'da gerilimin yüksek kalmasına neden oldu ve fiyat kazançlarına katkıda bulundu.

ABD-Çin ticaret ateşkesi finans piyasalarına destek olurken, bu gelişmenin uzun süredir devam eden ticaret anlaşmazlığında gerçek bir dönüş noktası olup olmadığı ve ekonomik büyüme ve ham petrol talebinde anlamlı bir iyileşmeye yol açıp açmayacağı konusunda yatırımcıların çok fazla şüphesi var. Hedge fonların Batı Teksas petrolünde (WTI) düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısı son üç haftada ikiye katlandı.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "ABD ve Çin'in Cuma günü üzerinde anlaştığı ödünler zayıflayan talep görünümünü değiştirmeyecek, zira mevcut dişe diş tarife artırımları yerli yerinde kalacak," dedi ve "Ham petrolde İran tanklerine Kızıl Deniz'de Cuma günü düzenlenen saldırıdan kaynaklanan ılımlı korku primi de muhtemelen sürmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Kasım vadeli WTI, Nymex piyasasında, 26 sent ya da yüzde 0.5 düşerek Singapur saati ile 11:21'de varil başına 54.44 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü 1.15 dolar ile 16 Eylül'den bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve haftayı yüzde 3.6 yükselişle geçti.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Cuma günü yüzde 2.4 tırmandıktan sonra 24 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 60.27 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.76 dolar primli işlem gördü.