Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, koronavirüs vaka ve hayatını kaybeden sayılarının acımasız dönüm noktalarını aşmasının salgının dünyanın bir çok kısmında kontol altına alınmaktan uzak olduğunu hatırlatması ile birlikte Nisan ayından bu yana ikinci haftalık kaybını gerçekleştirmesinin ardından düşüşünü sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 3.2 düştükten sonra varil başına 38 doların altına indi. Pandemiden kaynaklanan ölüm sayısı yarım milyonu ve vaka sayısı 10 milyonu aştı ve Birleşmiş Milletler'in bir kurumu tek bir gün için en fazla vaka sayısını rapor etti. ABD'nin güney ve batı bölgelerindeki vaka sayılarındaki sert yükselişler, aralarında Teksas'ın da bulunduğu bazı eyaletlerin virüsün yayılmasını durdurmak için kısıtlamaları yeniden uygulamaya yöneltti ve bu durum petrol talebi görünümü için tehdit oluşturuyor.

Fiyatlar, OPEC + koalisyonunun üretimi kısmaya yönelik çabaları olmasaydı daha da hızlı düşebilirdi. Arz kısıntılarına uymamayı alışkanlık haline getiren Irak, maliyetlerin yüksek olduğu sahalarda ham petrol üretmeyi yeniden değerlendirerek, hem harcamaları kontrol altına almaya ve aynı zamanda üretimi azaltmaya çalışıyor. Bu durum grup içinde küresel az fazlasını gidermeye yönelik kararlılığın bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Petrol fiyatları, Nisan ayında sıfır seviyesinin altına düşmesinin ardından, arz kısıntıları ve toparlanan talebin etkisi ile hızlı bir şekilde yükselmesi sonrası, son üç haftanın ikisinde aşağı yönde hareket etti. ABD'de ham petrol stokları rekor zirvelerdeyken, dünya çapında tüketimin virüs öncesi seviyelere ulaşması için hala alacağı uzun bir yol var ve petrol rafinerlerinin çoğu düşük marjlardan dolayı zorlanıyor. ABD'de kaya petrolü üretiminin arttığına ilişkin de işaretler gelirken, Norveç yeni petrol sahasında son hızda üretim yapıyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Petrol kısa vadede zirvesini görmüş olabilir ve fiyatlar muhtemelen önümüzdeki birkaç haftada konsolide olacak," dedi ve "Fiyatlar ABD'deki küçük üreticilerin geri dönmesini teşvik etmeye yetecek kadar yükseldi" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Cuma günkü yüzde 0.6'lık kaybının ardından yüzde 2 düşerek Singapur saati ile 11:26'da varil başına 37.74 dolara geriledi. Ağustos vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında, geçen hafta yüzde 2.8 düşmesinin ardından yüzde 1.9 kayıpla varil başına 40.25 dolara indi.