Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, arz kesintileri ve talebin canlanacağına ilişkin beklentilerin etkisiyle dört ayın en büyük haftalık primini kaydetti.

ABD ham petrolü haftanın son işlem gününde 94 doların altını test etmesine rağmen haftanın tamamında yüzde 5'i aşan yükseliş kaydetti.

Brent petrol ise 100 doların hemen altında işlem görüyor.

Meksika Körfezi'ndeki altı petrol ve gaz sahası, Louisiana'daki bir takviye istasyonunda meydana gelen sızıntının iki boru hattını durdurmasının ardından kapatıldı. Shell Plc'ye göre, hatların aranın ardından yeniden hizmete devam etmesi bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, yükselen doğal gaz fiyatları ve sıcak hava dalgalarının talebi teşvik etmesi nedeniyle küresel talep büyümesi tahminini yükseltti.

Küresel tüketim, ajansın önceki tahmininden günde 380 bin artışla bu yıl günde 2,1 milyon varil artacak. Ayrıca UEA, sınırlı yedek kapasite nedeniyle OPEC+'nın önümüzdeki aylarda üretimi artırmasının pek olası olmadığını söyledi.

OPEC’in tahmin revizyonu ise Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerinden ayrışıyor.

OPEC talepte zayıflama ve diğer üreticilerin arzında artış beklerken küresel petrol piyasasının bu çeyrekte arz fazlasına geçeceğini öngördü.

OPEC aylık raporunda üyelerinin üçüncü çeyrekte talebi karşılamak için üretmesi gereken petrol miktarı tahminini günde 1,24 milyon varil düşürerek 28,27 milyon varile indirdi.

Bu seviye, OPEC’in 13 üyesinin temmuzda ürettiği günlük petrol üretiminin 570 bin varil altında yer alıyor.