Bloomberght
Haberler

Petrolde gündem 'Rus petrolüne fiyat tavanı'

Petrol fiyatları Avrupa Birliği'nin Rusya petrolüne yaptırımı kapsamında beklenenden daha yüksek bir fiyat tavanı belirlemesi üzerine yükseldi.

Giriş: 24 Kasım 2022, Perşembe 06:46
Güncelleme: 24 Kasım 2022, Perşembe 10:32

Petrol fiyatları, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus ham petrolüne beklenenden yüksek bir fiyat sınırı getirmeyi değerlendirmesi ve küresel yavaşlama sinyallerinin artmasıyla düşüşünü sürdürdü.

ABD ham petrolü, önceki seansta neredeyse yüzde 4 kaybettikten sonra varil başına 78 doların altında sabit kaldı.

Avrupa Birliği Rusya petrolüne yaptırım kapsamında beklenenden daha yüksek bir fiyat tavanı belirledi. Avrupa Birliği’nin üye ülkelere sunulacak planına göre Rus petrolüne fiyat tavanı varil başına 65-70 dolar arasında belirlenecek.

Fiyatın bu seviyelerde belirlenmesi durumunda Rus petrolünün küresel piyasada satılmaya devam edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu fiyat, Rusya’nın üretim maliyetinin oldukça üstünde bulunuyor. Ayrıca petrol piyasasında halihazırda birçok ülke Rus petrolüne bu fiyattan daha düşük bir seviyede erişebiliyor.

Birçok konuda olduğu gibi bu planda da AB üyeleri arasında görüş ayrılığı var. Konuya yakın kaynaklara göre de Polonya ve Baltık ülkeleri 65 doların “çok cömert bir tavan” olduğu gerekçesiyle planı reddediyor. Ekonomisinde lojistik sektörünün güçlü olduğu Yunanistan’ın da dahil olduğu ülkeler ise tavanın 70 doların altına inmesini istemiyor.

AB büyükelçileri perşembe günü plan üstünde görüşmelerini sürdürecek ve G7 ülkeleri ile ortak adım atma hedefiyle Washington’un da görüşünü alacak.

Enerji talebinden ters rüzgarlar esiyor

En büyük iki ekonomide enerji talebini tehdit eden artan ters rüzgarlar var. ABD'de Federal Rezerv ekonomistleri, politika yapıcılara, faiz oranları yükseldikçe gelecek yıl resesyon ihtimalinin neredeyse yüzde 50'ye yükseldiği konusunda bilgi verdi.

Çin'de yetkililer, sokağa çıkma yasakları ve hareket kısıtlamaları emrederek, Kovid-19'un yayılmasını kontrol etmek için sert çabalarla baskı yapıyor. Günlük virüs vakaları, en fazla pandemi sırasında olmak üzere 30 bine yükseldi.

Ham petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin üretimi kısma kararının ardından Ekim ayındaki kazançları ortadan kaldırarak bu ay düşüş yaşadı.

Vanda Insights'ın Kurucusu Vandana Hari, "Bir üst sınır olmasaydı, Rus ham petrolü zaten oldukça büyük indirimlerle işlem görmeye devam ederdi" dedi.