Advertisement
ENERJİ ABONE OL

New York vadelileri Çarşamba günü yüzde 2,3 artarak 73 doların üstüne çıktı. Dün açıklanan resmi rakamlar, ABD ham petrol stoklarının Bloomberg anket ortalamasının neredeyse 2 katı düşerek 4,72 milyon azaldığını gösterdi.

Tatil dönemine girilmesiyle gittikçe azalan işlem hacimleri piyasanın oynaklığa ve aşırı fiyat değişikliklerine daha açık hale gelmesine neden oluyor.

Güney Kore, önümüzdeki ay stratejik rezervlerinin bir kısmını piyasaya sürerek petrol fiyatlarını düşürmek için ABD’nin liderliğinde başlatılan hamleyi uygulayan ilk başat tüketici olmaya hazırlanıyor.

Petrol pandemi sonrası güçlü bir toparlanma sergileyerek seneyi kazançla kapatmaya hazırlansa da başta Omikron varyantı olmak üzere piyasayı düşüşe sürükleyebilecek faktörler hala elenmiş değil. Ne var ki Avrupa’da yaşanan enerji çıkmazı ve Libya ve Nijerya’da yaşanan üretim sorunları, sıkışmalar yaşanmasına neden olmaya devam ediyor.

“Oldukça dalgalı bir yolculuk oldu ve sene sonu olması da bu duruma katkı sağlıyor” diyen SPI Asset Management Küresel Eş Direktörü Stephen Innes, “ABD stok verisi ve Avrupa’da yaşanan enerji kıtlığıyla ilgili haberler de ivmelenmenin sürmesine yardımcı oldu” yorumunda bulundu.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,3 artarak 72,95 dolara yükseldi.

Şubat vadeli Brent Petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,3 artarak 75,49 dolara yükseldi.