Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarının sıfır seviyesinin altına tarihi çöküşü, Haziran kontratının vadesi dolmadan önceki son seansta yükselişini dördüncü güne taşıması ile birlikte artan bir şekilde "bir sapma" gibi görünüyor.

Talepte ılımlı toparlanma işaretlerinin geldiği, üretim kısıntılarının derinleştirilmesi ve dünyanın koronavirüs için aşı bulmaya yaklaştığına ilişkin iyimserliğin arttığı bir ortamda, vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1 civarında yükselerek varil başına 32 dolar seviyesini aştı. Daha aktif işlem gören Temmuz kontratı hafifçe yükseldi.

Haziran vadelilerde kapanmamış pozisyon sayısının sonraki aylardakine yakın seyretmesi ve ABD'de depolama tesislerinde artık kapasitelerin dolma tehlikesinin kalmaması ile birlikte, en yakın vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) kontratını varil başına yaklaşık eksi 40 dolar seviyesine düşüren çöküşün tekrarlama ihtimali neredeyse yok gibi. Traderların keskin bir düşüş endişesinin olmamasının diğer bir nedeni ise, WTI'da call opsiyonlar karşılığı parası bitmiş put opsiyonlar için ödenen prim, fiyat savaşının başlamasından hemen önceki dönem olan Mart başından bu yana en düşük seviyesine indi.

Koronavirüsün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamaların gevşetilmesi ile birlikte, Çin'in petrol kullanımı neredeyse virüs öncesi seviyelere yükselirken, Hindistan'da akaryakıt satışlarındaki sıçrama en kötünün geride kalmış olabileceğini gösteriyor. İtalyanların tekrar restoranlara gitmeleri serbest bırakıldı ve New York, Avrupa ve Kuzey Amerika'da virüsten en fazla etkilenen bölgelerin bazılarının ekonomilerini yeniden açmaya yönelik adımlar atması ile birlikte, altıncı bölgeyi açmaya hazırlanıyor. Ham petrol Pazartesi günü ayrıca, Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna Inc.'nin testlerini yaptıkları aşının virüse karşı bağışıklık sistemi tepkisi yaratabileceğine ilişkin işaretler verdiğini açıklamasından da destek buldu.

Arz tarafında ise, dünyanın en büyük üreticisi ABD'de kaya petrolü üretiminin, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) tahminlerine göre, gelecek ay 2018'in sonlarından bu yana en düşük seviyesine inmesi bekleniyor. Veri değerlendirme şirketi Kpler, Mayıs ayında şimdiye dek, OPEC + koalisyonunun ihracatında da, topluluğun bu ayın başında üretimi kısmaya başlaması ile birlikte, "müthiş bir aşağı dönüş" olduğunu kaydetti.

CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Tüm piyasalarda iyimserlik hakim. Sadece petrol değil, baz metaller de ralli yapıyor ve hisse senedi piyasalarında iyi destek görüyoruz," dedi ve "Ancak piyasalar, ekonomiler tecrit tedbirleri kaldırıldığında hızlı bir şekilde tekrar rayına gireceği düşüncesi ile gerçeklerin biraz önünde gidiyor olabilir ve WTI'ın kısa vadede düşme riski var" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli WTI, Nymex piyasasında yüzde 1.4 yükselerek Londra saati ile 07:41'de varil başına 32.25 dolara çıkarken, daha aktif işlem gören Temmuz kontratı yüzde 0.6 yükselişle 31.83 dolara tırmandı. En yakın vadeli kontrat Pazartesi günü Ocak ayından bu yana ilk kez Temmuz vadeli kontratın üzerinde kapandı ve bu durum ABD'de depolama kapasitesinin dolacağına ilişkin endişelerin azaldığını işaret ediyor.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 7.1 yükseldikten sonra yüzde 0.3 değer kazanarak varil başına 34.91 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 3.08 dolar primli işlem gördü.