Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yurtiçi piyasa aktörleri Aralık ayında enflasyonun 19 yılın zirvesine çıkacağını öngördü.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından 22 kurumun katılımıyla hazırlanan ankette Aralık ayı için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 29,59 olarak kaydedildi.

3 Ocak'ta açıklanacak enflasyonun bu seviyeyi görmesi durumunda Türkiye'de yıllık enflasyon Kasım 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış olacak.

Ankette yıllık enflasyona ilişkin en yüksek beklenti yüzde 37,3 olurken, en düşük beklenti ise yüzde 24 olarak gerçekleşti.

Ankette aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 8,1 oldu. Aylık enflasyona ilişkin en yüksek beklenti yüzde 14,6 seviyesinde belirlenirken, en düşük beklenti ise yüzde 3,5 olarak kaydedildi.

2022 beklentisi yüzde 22,8 oldu

Ankette 2022 yılına ilişkin beklentiler de derlendi.

Buna göre 2022 yılına dair yıl sonu enflasyonu beklentisini paylaşan 13 kurumun medyan tahmini yüzde 22,8 oldu.

2022 yıl sonu için en düşük tahmini paylaşan kurum yüzde 18, en yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 30 seviyesini öngördü.

Öncü göstergeler de hızlı artışa işaret etti

Kasım ayında Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 21,31 ile 3 yılın zirvesine çıkmıştı. Aralık ayına ilişkin öncü göstergeler de enflasyonda yüksek seviyelerin korunduğuna işaret etti.

Türk-İş'in Aralık ayı Açlık ve Yoksulluk Araştırması'na göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 25,75 ile rekor oranda artış kaydetti.

Gıda enflasyonunda yıllık oran ise yüzde 54,96 oldu.

Türk-İş'in araştırmasına göre süt, yoğurt, peynir grubunda; başta süt olmak üzere bütün markaların ürün çeşitlerinde yüksek oranda artış gerçekleşti. Sütte bir aylık artış yüzde 35,3 olarak hesaplandı. Bu ürün grubundan kaynaklanan fiyat artışlarının aile bütçesine getirdiği aylık ek yük 135 TL oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı binasında yapılan toplantıda, enflasyona ilişkin gelişmeler ve bu konudaki muhtemel riskler masaya yatırıldı.

Bakan Nebati toplantı sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada enflasyon ile ilgili gelişmeleri ve bu konudaki risklere ilişkin atılacak adımları konuştuklarını belirtti.

Bakanlıktan konu hakkında yapılan açıklamada da ilk olarak küresel enflasyon gerçekleşmeleri ve emtia piyasalarındaki gelismelerin ele alındığı, yurt içi enflasyon gelişmeleri ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin bütüncül bir bakış açısıyla ayrıntılı olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Döviz kurlarında ve emtia fiyatlarında yaşanan gelişmelerle bunların fiyatlama davranışları üzerindeki etkisinin detaylı olarak analiz edildiği vurgulandı.

"Komite çalışmalarına düzenli ve sık aralıklarla devam edecek"

Açıklamada "Ekonomi politikalarımızın önceliklerinden birisi olan fiyat istikrarı çerçevesinde yönetilen/yönlendirilen fiyatlar vasıtasıyla bugüne kadar hayata geçirilen uygulamalar ile bundan sonraki süreçte atılacak adımlar görüşülmüştür. Önümüzdeki dönemde de enflasyon ile mücadele konusunda kurumlarımız tam uyum içerisinde koordineli hareket edecektir. Komite çalışmalarına düzenli ve sık aralıklarla devam edecektir." ifadeleri yer aldı.

Fiyat İstikrarı Komitesi toplantısına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile bazı üst düzey bürokratlar katıldı.

Altın fiyatları, ABD borsalarının yeniden günü rekor kapatması ve yatırımcıların küresel toparlanmaya odaklanmasıyla yatay bir seyir izliyor. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yatay seyirden dolayı dolar/TL’deki yükselişi takip ediyor.

S&P 500, enerji ve teknoloji hisselerinin öncülüğünde bu yıl 69 kez rekor tazeledi. Omikron varyantının daha hızlı yayılmasına rağmen ağır semptomlara yol açmadığını gösteren çalışmalar küresel toparlanmaya dair umutları da destekledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık danışmanı Anthony Fauci ise araştırmaların yeni varyantın çok ağır semptomlara yol açmadığına işaret etmesine rağmen artan vakalardan dolayı hastanelerin dolabileceği uyarısında bulundu.

Ons altın fiyatı

Geçen haftaya 1.800 dolar civarında başlayan ons altın, salı günü 1.785 dolara kadar geriledikten sonra yükselişe geçerek 1.805 doların üzerine tırmanmıştı. Değerli metal geçen haftayı yüzde 1’den fazla yükselişle kapattıktan sonra bu hafta 1.810 dolar civarında yatay bir seyir izliyor.

Gram altın fiyatı

Geçen haftaya dolar/TL’deki yükselişten destek bularak 1.000 TL'nin üzerinde başlayan gram altın, salı günü dolar kurundaki dalgalı seyri takip etmişti.

Gram altın perşembe günü dolar/TL'deki düşüşün yüzde 10'un üzerine çıkmasıyla 600 TL'nin altına kadar gerilemiş ama cuma günü yeniden 650 TL’nin üzerine çıkmıştı. Haftaya 638 TL’den başlayan gram altın, salı günü 677 TL civarında bulunuyor.

Daha önce Tesla için 3 bin dolarlık hedef fiyat belirleyen Cathie Wood’un borsa yatırım fonu ARK Innovation’ın getirisi 2019 başından bu yana Nasdaq ile aynı seviyeye geldi.

ARK Innovation borsa yatırım fonu 2019 yılında yüzde 34 yükseliş kaydederek Nasdaq endeksinin yüzde 37’lik yükselişinin çok az altında kalmıştı.

2020 yılında Nasdaq’ın getirisini neredeyse üçe katlayan ARK Innovation, 2021 yıl başından bu yana yüzde 21 düşüş kaydederek üç senenin sonunda Nasdaq endeksi ile aynı getiriyi sağlamış durumda. Nasdaq ve ARK Innovation’ın 2019 yıl başından bu yana getirisi yüzde 160 civarında bulunuyor.

ARK Innovation borsa yatırım fonunda en fazla ağırlığı olan hisse yüzde 8,37 ile Tesla olurken Zoom Video Communications, Spotify ve Shopify gibi şirketler de ARK Innovation’ın portföyünde yer alıyor.

Hedge fonların diğer para birimlerine karşı uzun dolar pozisyonları Haziran 2019’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu yıl yüzde 5’e yakın yükseliş kaydederken Omikron varyantının ağır vakalara yol açmadığına dair çalışmalarla 1.192 seviyesinden 1.179’a kadar geriledi.

Emtia Vadeli İşlemler Takas Komisyonu’nun (CFTC) verilerine göre, hedge fonlar Ekim ayı sonundan beri uzun dolar pozisyonlarını üçte bir oranında azaltmışlardı. Yeni koronavirüs varyantının Fed’in faiz artırım takvimini erteleyebileceğine dair endişelerle fonların uzun dolar pozisyonlarını daha da azaltabileceği düşünülüyordu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık danışmanı Anthony Fauci ise araştırmaların yeni varyantın çok ağır semptomlara yol açmadığına işaret etmesine rağmen artan vakalardan dolayı hastanelerin dolabileceği uyarısında bulundu.