Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar türev piyasalarda bu sene için dört, en fazla beş faiz indirimini fiyatlamaya başladı. Bu, aralık ayındaki en az yedi faiz indirim beklentisinden ciddi bir geri çekilme anlamına geliyor. Fed üyelerinin projeksiyonları ise halen toplamda 75 baz puan olmak üzere üç kez faiz indirimi yapılmasına işaret ediyor.

Piyasaların bugün daha düzgün fiyatlandığını belirten Penso Advisors Kurucusu Ari Bergmann “Fed’den enflasyonun düşüşünü gördükleri için sigorta niteliğinde faiz indirimi yapmak istedikleri mesajını aldık” yorumunu yaptı.

Salı günü açıklanacak ABD ocak yıllık TÜFE verisi için medyan beklenti yüzde 3,4’ten yüzde 2,9’a ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. Buna karşın çekirdek enflasyonun yüzde 3,9’dan yüzde 3,7’ye sınırlı gerilemesi bekleniyor. Fed ile ters düşmek yakın geçmişte tahvil traderlarına pahalıya patlamıştı.

Fed’in faiz artışlarında ne kadar ilerleyeceğini öngöremeyen traderlar 2022’de ABD Hazine tahvillerindeki sert kayıplarla zarar yazmış, Mart 2023’teki bankacılık krizinde Fed’in faiz artışlarına ara vereceğini tahmin ederek yine yanılmışlardı.