Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Piyasalar Piyasada kritik gelişme: ABD 10 yıllıklarında getiri 19 yılın zirvesinde

Piyasada kritik gelişme: ABD 10 yıllıklarında getiri 19 yılın zirvesinde

  • ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, bu yükselişi öngören stratejist tahvillerdeki satışların henüz sona ermediği görüşünde.

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
Piyasada kritik gelişme: ABD 10 yıllıklarında getiri 19 yılın zirvesinde
15 Eylül 2026, 08:31 Güncelleme :

ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, artan enflasyon endişelerinin hükümetin ve şirketlerin giderek büyüyen borçlanma ihtiyaçlarıyla birleşmesi sonucu yüzde 5,02'yi görerek 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

TD Securities ABD faiz stratejisti Molly Brooks, “10 yıllık getirilerde yüzde 5 seviyesi yatırımcılar açısından açıkça önemli bir psikolojik eşik; bazı yatırımcıların düşüşten alım yapmak için belirlediği bir nokta olabilir” dedi.

İlk sıçrama, hızla yükselen ham petrol fiyatlarının bu haftaki Fed kararı öncesinde enflasyonist baskılara ilişkin endişeleri artırmasının ardından geldi.

REKLAM

REKLAM

ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi en son Ekim 2023’te yüzde 5 seviyesini aşmış ve bu seviyenin üzerinde yalnızca bir gün kalmıştı. Brent petrolün varil fiyatı 110 dolara yaklaşırken, İngiltere ve Almanya tahvillerinin de değer kaybetmesiyle küresel tahvil fiyatları pazartesi günü geriledi.

Enerji fiyatlarındaki yükselişin hafiflediğine dair çok az işaret bulunurken yatırımcılar, üç yıl önce olduğu gibi yüzde 5 seviyesinin 10 yıllık ABD Hazine tahvilleri için yeniden kritik bir sınır olup olmayacağını izliyor.

REKLAM

REKLAM

10 yıllıkların getirisinin yüzde 5’e ulaşacağını önceden tahmin eden Standard Bank’ın G-10 Strateji Başkanı Steven Barrow kötümser bir tahminde daha bulundu. Barrow, 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi için yıl sonu tahminini yüzde 5,2’ye yükseltti ve getirinin 2027’nin ilk çeyreğinde yüzde 5,3’e ulaşacağını öngördü.

Barrow, “Yapısal görüşüm, daha uzun süre yüksek faiz rejiminde olduğumuz yönünde. Getirilerin yüzde 5’in üzerine çıkacağı yönündeki inancımı güçlendiren şey, yüzde 5’e yaklaşan bu hareketin, beklentilerin aşırı derecede üzerinde olmayan enflasyon verileri ortamında gerçekleşmiş olması” dedi.