Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, boğa piyasasının en zorlu haftalarından birini geride bırakırken, S&P 500 Endeksi haftayı başladığı noktadan pek de uzak olmayan bir yerde tamamladı.

Hızlı bir şekilde tırmanan ticaret savaşı, hisse piyasalarındaki çalkantıdan sorumlu ve yakın zamanda çözüme kavuşacak gibi görünmüyor. Finansal piyasalar için önemli olan ticaret anlaşmazlığın gelecekteki büyümeye yönelik etkisi. Hisse senedi traderları yön bulabilmek için sık sık ABD Hazine tahvillerine bakıyorlar. Sorun şu ki hem boğalar hem de ayılar tahvil piyasasından destek bulabiliyor.

Hisse senedi piyasasına kuşkuyla yaklaşanlar üç yılın düşüğüne yönelen faizlere bakarak -ticaret savaşından çıkan sonuç ne olursa olsun- ekonominin kötü durumda olduğunu düşünüyorlar. Yükseliş beklentisinde olanlar ise aynı tahvil faizlerine bakarak hisse senetlerini, özellikle şirket karlarıyla kıyaslandığında, cazip görüyorlar.

Prudential Financial Inc. baş piyasa stratejisti Quincy Krosby, "Bu sadece gümrük vergilerinden dolayı endişe duyulmasıyla ilgili değil. Bu, küresel yavaşlama endişesi. Yatırımcıların ucuz hisse fiyatlarından yararlanmasını istiyorsunuz. Ancak 'Daha da düşecek' diye düşünmeye devam ederseniz paranızı tutarsınız." diyor.

Haftanın ilk gününde 2019'un en sert düşüşünü kaydeden S&P 500 Endeksi, geçen hafta yüzde 0.5 geriledi. Cuma gününü de sınırlı düşüşle kapattı. Aradaki kısımda ise iki ayın en güçlü üç günlük yükselişini yaptı. Ticaret konusuyla ilgili manşetler ABD hisse piyasasında yaşanan kargaşayı tetikledi.

Hisse piyasası için "Dokunmak bile tehlikeli" diyen Academy Securities makro strateji birimi yöneticisi Peter Tchir, "Bazen manşetlere tepki olarak, daha da şaşırtıcı şekilde bazen görünürde hiçbir bariz manşet yokken oluşan bu şekildeki büyük hızlı hareketler işlem yapmanın ya da riskin yönetmenin aşırı zor olduğu bir ortam yaratıyor." şeklinde değerlendirmede bulundu.