Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalar Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararını bekliyor.

Bu hafta açıklanan Şubat enflasyon verisi aylık %0.16 olurken yıllık enflasyon %20.35'ten %19.67'ye geriledi. Beklentilerden iyi gelen veri, bugünkü toplantıda faiz indirimi olup olmayacağı sorusunu da gündeme getirdi.

Bloomberg HT'nin anketine göre faizlerde bir değişiklik beklenmiyor. Çoğu kurum ve uzman da önümüzdeki aylarda enflasyonda yavaşlama belirginleştikçe indirimlerin de başlayacağını öngörüyor.
 
JP MORGAN

Kurum, faizlerde değişiklik beklemediğini belirtti. Enflasyon dinamiklerinin son aylarda gevşediğini ancak bunun vergi indirimi gibi tek seferlik faktörlerden kaynaklandığını belirten kurum "Fiyat baskılarındaki zayıflama Nisan ayında faiz indirimi riskini arttırsa da biz enflasyonda düşüşün belirgin hale geleceği Haziran'da indirime başlamasını bekliyoruz. Bu toplantıda bir faiz indirimi çok riskli olur ve muhtemelen bundan kaçınılacaktır" değerlendirmesine yer verdi.

Capital Economics'ten Jason Tuvey faizlerde bir değişiklik beklemediklerini, ancak indirim döngüsünün çok uzak görünmediğini belirterek "politika faizinin 2019 sonuna kadar 400 baz puan düşürülmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül Bloomberg HT'ye bir değişiklik beklemediklerini belirterek "İlk faiz indirimi Nisan'da olabilir. Bunun ana nedeni de enflasyonda istediğimiz kırılmayı Nisan Mayıs aylarında görecek olmamız..Bu nedenle bugün Merkez Bankası'ndan değişiklik beklemiyorum" dedi.

"ERKEN İNDİRİM TL İÇİN OLUMSUZ"

GCM Menkul Değerler Ekonomisti Enver Erkan enflasyonda %20 altına hareket çerçevesinde alan açılmış olmasına rağmen, Merkez Bankası’nın faizlerde aşağı yönlü bir değişikliğe gitmesini beklemediklerini belirtti. Erkan erken bir politika gevşemesinin TL’deki istikrar açısından olumsuz olacağını bildirdi.

FXTM Analisti Lukman Otunuga ise Merkez Bankası'nın uzun bir süre daha faizi değiştirmemesi gerektiğini, enflasyon istikrarlı hale gelince faiz indirimi yolunun açılacağını ifade etti.



BLOOMBERGHT.COM anketinde oy kullanan 6.035 katılımcının %74'ü faiz oranlarında indirim beklemiyor.

TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti