Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Mayıs başındaki toplantısında faiz oranlarını değiştirmemiş, bankaların Fed'de tuttuğu rezervler için ödenen faiz oranını % 2.40'tan % 2.35'e düşürmüştü.

Banka, faize ilişkin gelecekteki kararları konusunda "sabırlı duruş" vurgusunu yinelemişti. Mayıs ayına ilişkin toplantının tutanakları bu akşam açıklanacak.

Fed aylar önce ısrarcı düşük enflasyon ve ekonomide geçen seneki hızlı büyüme sonrası bir nebze yavaşlama olması nedeniyle 2019'da daha fazla faiz artış planlanmadığı sinyali vermişti. Birçok yatırımcı da Merkez Bankası'nın bu yıl bir faiz indirimi yapacağını düşünüyor. ABD ile Çin arasında derinleşen ticaret savaşlarının ekonomiyi zayıflatacağı ve enflasyonu da besleyeceği beklentisi buna gerekçe olarak gösteriliyor.

UBS'te Yatırım Birimi Şefi olan Mark Haefele "FOMC tutanakları, ticaret belirsizliği ve zayıf ekonomik verilerin bankayı faiz indirimine teşvik edip etmeyeceği konusuna ışık tutacak" yorumunu yaptı.



Bazı Fed üyeleri faiz indirimini konuşmak için erken olduğunu belirtiyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Pazartesi günkü açıklamasında yakında bir faiz indirimi olmayacağını belirtti.

Wells Fargo Advisers Kıdemli Ekonomisti Sam Bullard "İlk çeyrekteki zayıflığın geçici olduğunu özellikle vurguluyorlar. Ancak enflasyondaki zayıflıktan dolayı endişeli olan bazı üyeler olduğuna da eminim" yorumunu yaptı.

Powell'ın enflasyondaki “geçici” zayıf seyir vurgusuna dikkat edilecek

Fed Başkanı Powell, enflasyonun yüzde 2'lik hedefin altındaki seyrini hafife alarak “geçici” olabileceğini söylemişti. Politika yapıcılardan kaçının toplantıda bu görüşü dillendirdiği yakından takip edilecek.

New York'ta JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti Michael Feroli “Enflasyon konusunda uzun bir tartışma olduğunu görmeyi bekliyorum. Powell'ın 'geçici' görüşünün komitenin tamamını mı yoksa sadece bir bölümünü mü temsil ettiğini görmek ilginç olacak.” dedi.

Bilanço kompozisyonu ne olacak?

FOMC, Fed'in bilançosunu küçültmeyi Eylül'de bitirmeyi planlıyor. Ancak elindeki varlıkların vade kompozisyonunun ne olacağı gibi kilit detaylar hala karara bağlanmamış durumda. Powell, basın mensuplarına komitenin konuyla ilgili bir ön tartışma yaptığını ve FOMC'nin yıl sonsuna doğru konuya yoğunlaşacağını söylemişti. Konuyu çözüme kavuşturulması için baskı oluşturacak kadar ihtiyaç olmadığını ifade eden Fed Başkanı, yatırımcıların herhangi bir kararla ilgili birçok kez uyarılacağının altını çizdi.

Varlık fiyatlarında “balon” endişelerine değinilebilir

Kansas City Fed Başkanı Esther George başta olmak üzere bazı Fed başkanları, uzun süredir devam eden düşük faizlerin ABD'de son iki resesyona neden olan varlık balonunu tekrarlatabileceği endişesini dile getiriyor. S&P 500 Endeksi (Daha sonrasında ticaret savaşı endişeleriyle düşmesine karşın) 30 Nisan'da rekor gördü.

Jonhs Hopkins Üniversitesi ekonomi profesörü Jonathan Wright, “(Tutanaklarda) Üstü köpükle kaplı varlık piyasalarına dair endişelere değinilebilir.” dedi.

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliği de toplantıda tartışılan konular arasında yer alabilir. Ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ithalatına vergi artırarak anlaşmazlığı tırmandırma kararı Fed toplantısında sonra gerçekleşti.

Piyasa tepkisi 

Dow Jones Endeksi Fed'in daha az agresif tutumuna tepki olarak rekor seviyelere yaklaştı. Çin'le ticaret savaşları son birkaç haftada hisse senetlerindeki yükselişi sınırlasa da Fed faiz indirirse yeni bir ralli olabileceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump da Fed'e sık sık faiz indirim çağrısında bulunuyor.

Fed tutanakları Türkiye saatiyle 21:00'de açıklanacak.