Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Polonya, koronavirüs pandemisinden kaynaklı ekonomik hasar ile mücadele için borçlanma maliyetlerini beklenmedik bir şekilde üç ayda üçüncü kez düşürdü.

Polonya Merkez Bankası (NBP) politika faizini yüzde 0.5'ten sürpriz bir şekilde yüzde 0.1'e düşürdü. Banka Mart ve Nisan aylarında 100'er baz puan indirime girmişti. Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin hiçbiri faiz indirimi beklemiyordu.

Zloti Polonya bankalarının değerlemelerinin düştüğüne ilişkin haberlerin etkisiyle zayıfladı. Hazine tahvilleri yükseldi, faizler rekor seviyelere geriledi.

Londra'da Societe Generale analisti Marek Drimal, "Pandemiye bağlı şok oldukça büyük ve beklenmedik oldu ve olabildiğince faiz indirimine gitmek mantıklı. NBP faiz tarafında yapabileceği yaptı, faizler çok büyük bir ihtimalle negatif bölgeye geçmez." dedi.

Bazı diğer uzmanların görüşü ise farklı. ING Bank Slaski'nin Rafal Benecki öncülüğündeki ekonomistleri söz konusu adımın zlotinin değerlenme trendini sona erdirebileceğini ve ticari bankaların finansal istikrarını bozabileceğini belirtti.

Bank Millennium'dan baş ekonomist Grzegorz Maliszewski, "Özellikle merkez bankasının iki aydır basın toplantısı yapmamasından dolayı bu kararı anlamak zor." dedi.