Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkan Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada, " Ekonomik toparlanma sürüyor ama iyileşmenin hızı ılımlılaştı" dedi.

Ekonominin aldığı hasarı kısaltmak için güçlü adımlar attık diyen Powell, konuşmasında, "Kaybedilen 22 milyon işin yarısından fazlası yeniden kazanıldı. Ekonomk çöküş bütün Amerikalıları eşit şekilde etkilemedi. Ekonomik eşitsizlik geleceğe dair büyük belirsizlikler yarattı. Ekonominin görünümü olağanüstü derecede belirsiz" şeklinde konuştu.

Powell, "Kovid-19 vakalarının artması endişe verici, önümüzdeki birkaç ay zorlu geçecek. Aşı haberleri olumlu ancak büyük zorluklar ve belirsizlikler var. Fed, kredi programlarına ayrılan fonların kullanılmayan kısmını geri verecek" ifadelerini kullandı.

Powell konuşmasına şöyle devam etti;

Başkan Crapo, Kıdemli Kongre Üyesi Brown, ve Komite’nin diğer üyeleri, pandeminin getirdiği zorluklarla mücadele etmek için uygulanmaya devam eden önlemler ile ilgili son gelişmeleri sizle paylaşma fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederim.

Kamu sağlığı profesyonellerimiz en mühim işi yapmaya devam etmektedir ve bizler bunun için onlara müteşekkiriz.

Amerikan Merkez Bankası /FED hükümetteki diğerleri ile birlikte ekonomik zorluğu azaltmaya yardımcı olabilmek için politikalarını kullanmaktadır. Pandemi başladığından bu yana rahatlık ve istikrar sağlamak için, toparlanmanın mümkün olduğu kadar güçlü olaiblmesi için ve ekonominin aldığı hasarı kısıtlamak için güçlü adımlar attık.

Ekonomik aktivite 2. Çeyrekteki baskılanmış seviyelerinden toparlanmayı sürdürmüştür. Ekonominin yeniden açılması aktivitenin hızla toparlanmasını sağlamıştır ve gayrisafi yurt içi hasıla 3. Çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %33 büyümüştür. Ancak son aylarda iyileşmenin hızı ılımlılaşmıştır.

Hanehalkının mallar, özellikle de dayanıklı mallar harcaması güçlü kalmıştır ve pandemi öncesi seviyenin üzerine çıkmıştır. Tam tersi, hizmet harcamaları insanların bir arada olmasını gerektiren turizm ve konaklama da dahil sektörlerde süregelen zayıflık sebebiyle düşük seyretmiştir.

Hanehalkı harcamasındaki toparlanmada federal teşvik ödemeleri ve uzatılan işsizlik yardımları etkili olmuştur ki bu yardımlar çoğu bireye ve aileye gerekli desteği sağlamıştır.

Çok fazla insanın işine dönebilmesiyle birlikte iş piyasasında, Mart ve Nisan aylarında kaybedilen 22 milyon işin yarısından fazlası yeniden kazanılmıştır. Genel ekonomik aktivite ile birlikte iş piyasasındaki iyileşmenin hızı ılımlılaşmıştır. Bu ilerleme ne kadar iyi olsa da işinden olan milyonlarca amerikalıyı göz ardı etmeyeceğiz. Ekonomik çöküş bütün amerikalıları eşit şekilde etkilememiştir. Bu zorluğu yüklenmede en fazla zorluk çekenler en fazla etkilenenler olmuştur. Özellikle de yüksek işsizlik oranı hizmetler sektöründeki düşük ücretli işçiler, kadınlar ve Afrikan Amerikanlar ile Hispanikler için yıkıcı olmuştur. Söz konusu ekonomik eşitsizlik çoğu yaşamı olumsuz etkilemiş ve geleceğe dair büyük belirsizlikler yaratmıştır.

Pandemi boyunca altını çizdiğimiz üzere, ekonominin görünümü olağanüstü derecede belirsizdir ve geniş anlamda virüsü kontrol altına almadaki başarıya bağlı olacaktır.

Covid19 vakalarının hem ülkemizde hem de yurt dışında artması endişe vericidir ve önümüzdeki bir kaç ayın zorlu geçmesine sebep olabilir. İnsanlar bir çok aktivitede bulunmanın, etkileşime geçmenin güvenli olduğundan emin olana dek tam ekonomik toparlanma olası değildir.

Aşı tarafından gelen son haberler orta vadede çok pozitiftir. Şu an için, aşının zamanlaması, üretimi, dağıtımı ve farklı gruplar üzerindeki tesiri de dahil olmak üzere çok büyük zorluklar ve belirsizlikler mevcuttur.Bu gelişmelerin ekonomik anlamda etkilerinin zamanlaması ve kapsamıyla ilgili güven içinde bir değerlendirme yapmak zorluğunu korumaktadır.

Amerikan Merkez Bankası’nın tepkisi Amerikan halkı için maksimum istihdam ve dengeli fiyat görevlerimiz ve ek olarak finansal sistemin istikrarı konusundaki sorumluluğumuz doğrultusunda verilmiştir. Biz ekonomideki kredi akışını daha da doğrudan destekleyebilmek için kgeniş ve güçlü adımlar attık. Birlikte alınan aksiyonlarımız Nisan’dan bu yana büyük ve küçük işletmelere, kar amacı gütmeyen kuruluşlara, ve eyalet ile yerel hükümetlere hemen hemen 2 trilyon dolarlık yardım sağlamıştır. Bu yardım kuruluşların kepenk kapatmasını engellemiştir ve iş verenlerin istihdamı sürdürmesi ve işçileri yeniden istihdam etmesi için daha iyi bir pozisyona getirmiştir.

Bu programlar kredi piyasasına destek görevi görmektedir ve özel banklardan normal kanallar aracılığı ile kredi akışını sağlamaya yardımcı olmuştur. Kredi verme gücünü daha önce görülmemiş bir raddeye kadar kullandık. Acil durum kredi verme gücümüz Hazine’nin onayına tabidir ve yalnızca ve yalnızca tıpkı bügün içinde bulunduğumuz günler gibi olağanüstü dönemlerde kullanılmaktadır. Bu programların çoğu Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası /CARES Act’ten gelen fonlarla desteklenmektedir ve bahsi geçen programlarla ilgili detaylı bilgiyi yazılı ifademe dahil ettim.

CARES Act fonlarıyla ilgili tek yetkiyi belli bir çerçeve dahilinde Hazine Bakanı’na vermektedir. Bakan bu yıl 31 Aralık’tan sonra bu yetki çerçevesinin / limitlerin Cares Act ile fonlanan imkanların yeni kredi sağlayamayacağına ya da yeni varlık alamayacağına işaret etmiştir. Bu sebepten ötürü Amerikan Merkez Bankası bu yıl vadesi dolan kredi programlarına ayrılan fonların kullanılmayan kısımlarını geri verecektir. Bakan’ın mektubunda da belirttiği üzere CARES Act dışı Döviz Kuru İstikrar Fonu’ndaki fonlar ihtiyaç görülmesi halinde acil durum kredi programlarını desteklemek için kullanılabilecektir.

FED her şeyi kamusal görevini yerine getirmek için yapmaktadır. Ekonomiyi desteklemek ve toplumlar, aileler ve ülke çapındaki işletmeler adına bu zorluktan mümkün olan en güçlü şekilde toparlanmak için bütün araçlarımızı kullanmaya hazırdır.