Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Eylül toplantısının ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

"Fed bugün politika açıklamasında önemli değişiklikler yaptı." diyen Powell, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana ve bu seviyenin üzerinde ılımlı seyredene kadar faizlerde değişiklik olmayacağını söyledi.

Aktivitenin son aylarda arttığını ancak pandemi öncesi seviyelere göre düşük olduğunun altını çizen Powell, hane halkı harcamalarının üç aylık düşüşün ardından toparlandığını ifade etti.

Mali teşviklerin gelirlere tam zamanında destek sağladığını vurgulayan Fed Başkanı, toparlanmanın beklenenden hızlı olduğunu söyledi. İşletme yatırımlarında iyileşme işaretleri görüldüğünü ekledi.

İşsizlik oranının hala yüksek olduğunu vurgulayan Powell, "Kriz geride kaldığında acil durum araçlarımızı kullanmayı bırakacağız." dedi ve güçlü politika yönlendirmesinin ekonomiye iyi hizmet edeceğini belirtti.

Kredi akışının devam etmesini sağlamanın hayati önem taşıdığına dikkat çeken Fed Başkanı, iyileşme için mali teşvikler ve parasal desteğin sürmesi gerektiğini dile getirdi.

Fed Başkanı, "Varlık alımlarında gerektiğinde ayarlamaya gitmeye hazırız." dedi ve esneklikle uygun olan her şeyin yapılacağını belirterek, bankanın "politika araçlarını ayarlaması için pek çok yol olduğunu" ifade etti.

Fed'in para politikası duruşunu uygun şekilde ayarlayacağını söyleyen Powell, para politikasının finansal istikrar konusunda ilk savunma hattı olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Powell, mali politika eylemlerinin şimdiye kadar kritik fark yarattığını söyledi. "Açıklamamızdaki değişiklikler uzun vadeli taahhüdümüzü netleştirdi." diyen Powell, "Azami istihdama yaklaştıkça enflasyonun geri geleceğine inanıyoruz." diye ekledi.

"Güçlü Fed yönlendirmesi güveni ve hedeflere ulaşmada kararlılığı ifade ediyor." diyen Fed Başkanı, toparlanma iyice ilerleyene kadar para politikasının destekleyici kalacağını belirtti.

Powell, büyük bir ihtimalle daha fazla mali teşvik gerekeceğini söyledi.

"Azami istihdam iş gücüne katılımı, ücretleri de içeriyor." diyen Powell, enflasyonun zaman içinde yüzde 2 olmasını beklediklerini ifade etti. Enflasyon beklentilerinin yüzde 2'de çıpalanmasını beklediklerini belirtti.

Fed Başkanı, politika yapıcıların daha fazla mali destek geleceğine dair beklentisi olduğunun altını çizdi. Destek gelmezse eninde sonunda ekonominin zarar göreceğini söyledi. Ancak Powell'a göre beklenen mali teşvik paketinin detayları belirsiz. Mali teşvikin gelmemesi durumunda ise aşağı yönlü risklerin oluşabilir.

Ekonominin bazı alanlarının aşı bulunana kadar zorluk yaşayacağını söyleyen Powell, "Hedeflerde bir kural ya da formül oluşturmaya direniyoruz." dedi. Başkan Powell, son 60 günde ekonominin beklenenden daha hızlı toparlandığını, ancak bu hızlı toparlanmanın süreceği konusunda emin olmadığını söyledi.

KOBİ kredi programının ölçeğinin gerek görülürse ayarlanabileceğini ifade eden Fed Başkanı, "Programda bir takım değişiklikler yapacağız." dedi. Powell, bankaların reel sektör kredilerinde risk almalarını istediklerini söyledi. Powell, "Kredileri ihtiyacı olan işletmeler için kullanılabilir hale getirmeye çalışacağız." dedi.

"İş gücü piyasası azami istihdamdan uzak olduğu açık." diyen Powell, güçlü bir iş gücü piyasasına geri dönmek istediklerini belirtti.

"Fed yapabileceği daha pek çok şey var." diyen Fed Başkanı, "Cephanemiz bitmedi." diye ekledi. Fed politika yapıcılarının tamamının uzun vadeli hedefleri desteklediğini ifade etti.