Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Salı günü başlayan para politikası toplantısı bugün sona erdi. Banka tarafından yapılan açıklamaya göre federal fonlama faizlerinde değişikliğe gidilmeyerek yüzde 0 - 0.25 hedef bandında bırakıldı. Bankadan faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmiyordu.

Banka, ABD ekonomisinin koronavirüs pandemisinden toparlanmasına yardımcı olmak için faizleri en azından 2023 yılına kadar sabit tutacağının sinyalini verdi.

İki günlük toplantının ardından Çarşamba günü yayınlanan karar metninde "Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) zamanla ortalama yüzde 2 enflasyona ulaşıncaya ve uzun vadeli enflasyon beklentileri yüzde 2'de kalana kadar para politikasında genişleyici duruşunu korumayı bekliyor." dendi.

Karar metni, bankanın, enflasyonun yüzde 2'lik hedefin altında kaldıktan sonraki dönemlerde hedefi aşmasına izin vereceği yeni uzun vadeli politika çerçevesini yansıtıyor. Söz konusu değişiklik Fed Başkanı Jerome Powell tarafından geçen ay gerçekleştirilen yıllık Jackson Hole konferansında duyurulmuştu.

Banka, gösterge faizi 15 Mart'ta Kovid-19'dan kaynaklanan hasarı yumuşatabilmek için sıfıra yaklaştırmış ve sonrasında bu seviyede tutmuştu. Sonrasında ise Powell, Ağustos sonlarında enflasyonun yüzde 2'lik hedefi aşmasına müsaade edileceğini ve ortalama oranın dikkate alınacağı mesajını vermişti.

3 Kasım'da gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimi öncesindeki son FOMC oylamasında karar ikiye karşı sekiz oyla alındı. Kurul ile görüş ayrılığında olan Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, oyunu "daha büyük bir politika faizi esnekliğinin korunması" yönünde kullandı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise faiz artırımı için "çekirdek enflasyon sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye ulaşana kadar beklenmesi" yönünde oy kullandı.

Powell ve diğer Fed yetkilileri geçen haftalarda ABD'nin toparlanmasının koronavirüsü daha iyi kontrol etme kabiliyetine bağlı olduğunu, istihdamın ve gelirlerin desteklenmesi için büyük bir ihtimalle daha fazla mali teşvik gerekebileceğini belirtmişti. Kararın ardından basın toplantısında konuşan Powell, politika yapıcıların daha fazla mali teşvik gelmesini beklediklerini söyledi.

Fed Çarşamba günü ekonomik toparlanmayı desteklemek için tüm araçlarını kullanmayı taahhüt etti. Merkez bankası, piyasanın düzgün işleyişi için ABD Hazine tahvili ve mortgage destekli menkul kıymet alımını en azından mevcut temposunda sürdüreceğini yineledi. Çarşamba günü yayınlanan ayrı bir açıklamada aylık Hazine tahvili alımının 80 milyar dolar seviyesinde, mortgage destekli menkul kıymetlerde ise aylık 40 milyar dolar seviyesinde çıpalandığı belirtildi.

Ayrıca Fed yetkililerinin çeyreklik ekonomik projeksiyonları yayınlandı. Buna göre yetkililer, medyan tahminlerine göre faizlerin 2023 yılına kadar ultra düşük seviyede kalacağını öngörüyor. Dört yetkiliyse 2023'e kadar en az bir kez faiz artırımı bekliyor. Bu yıla ilişkin ekonomik daralma tahmini bir miktar iyileştirildi. Ancak gelecek yıllara yönelik büyüme tahminleri de aşağı çekildi.