Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranının, ABD merkez bankasının ülke dışındaki koşulların nasıl evrileceğini görmek için beklemesi ile birlikte sabit kalmaya devam edebileceğini söyleyerek, Fed'in mevcut molası için açık bir zaman sınırı olmadığını işaret etti.

Powell, Pazar günü CBS News'un "60 minutes" programına verdiği mülakatta, "Enflasyon durgun ve politikamız uygun bir yerde," dedi ve faizin mevcut durumu için ise "neredeyse nötr" dedi. Nötr seviye, büyümeyi ne yavaşlatan ne de hızlandıran faiz seviyesini işaret ediyor.

Fed Başkanı ayrıca "sabırlı duruşa" da açıklık getirmek isteyerek, "Sabırlı duruş, faiz politikamızı değiştirmekte acele etmeyeceğimiz anlamına geliyor" dedi.

Powell'ın bu yorumları, ABD ekonomisinin sağlam göründüğü, enflasyonun Fed'in hedef seviyesi olan yüzde 2'nin yakına geldiği ve işsizliğin 1960'lardan bu yana en düşük seviyeye indiği bir dönemde geldi. Ancak buna rağmen, Fed Ocak ayındaki toplantıda, sıkılaşan finansal koşullar ve ülke dışında ortaya çıkan risklerden dolayı, görüşünde değişikliğe giderek faiz artırımların ara verdi.

Fed'i borçlanma maliyetlerini yükseltmeye ya da düşürmeye neyin sevkedeceğine ilişkin bir soruya ise Powell, kendisi ve çalışma arkadaşlarının büyüme, istihdam artışı, ücretler ve enflasyona bakacaklarını ve aynı zamanda, gözlerinin Çin, Avrupa ve İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) ile devam eden Brexit müzakereleri gibi olaylarda olacağını belirtti.

Powell, "Hepsini bir araya getireceğiz ve politikamızı ne zaman değiştirmemizin uygun olacağı kararını alacağız" dedi ve "Son 90 gün ve civarında olan şeylere baktığımızda, küresel ekonominin yavaşlamakta olduğuna ilişkin artan işaretler görüyoruz ve bekleyeceğiz ve bu koşulların faiz politikamızı değiştirmeden önce nasıl evrileceğini göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.