Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed başkanlığı için yarışa Brainard da katılıyor

Fed Guvernörü Lael Brainard, Bloomberg'e konuşan konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, geçen hafta Beyaz Saray’ı ziyaret ettiği zaman, Fed Başkanlığı için mülakata alındı. Bu durum, Fed Başkanı Jerome Powell’ın, Başkan Joe Biden’ın merkez bankasını gelecek dört yıl için kimin yöneteceğine karar vermeye çalıştığı bu dönemde, ciddi bir rakibi olduğunu işaret ediyor.

Powell ve Brainard, Fed başkanlığı yarışı için kamuoyu önüne çıkan yegane iki aday durumunda. Powell’ın görev süresi Şubat ayında sona eriyor ve Biden 2 Kasım’da yaptığı açıklamada, bu konuda “oldukça hızlı” bir karar vereceğini duyurdu. Bloomberg News, daha önceki haberinde, Brainard’ın denetimden sorumlu Fed başkan yardımcılığı için de düşünülmekte olduğunu kaydetmişti.

Beyaz Saray ve Fed konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Biden’ın Fed’in liderliğini yeniden şekillendirmeye yönelik alanı, Pazartesi günü Guvernör Randal Quarles’in yıl sonundan önce görevi bırakacağını açıklamasının ardından daha da genişledi. Quarles’in başkan yardımcılığı için görev süresi Ekim ayında doldu, ancak guvernör olarak 2032 yılına kadar görevde kalabilirdi. Bu istifa ile Biden’ın Fed’de doldurması gereken bir pozisyon daha ortaya çıktı.

Quarles’ten açığa çıkan pozisyon yanında, Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın guvernör olarak görev süresi Ocak ayının sonunda doluyor ve böylelikle Fed kurulunda açık pozisyon sayısı yediye çıkıyor.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Randal Quarles’ın Aralık ayının son haftasında görevinden ayrılacağı açıklandı.

Kurul'a 2017 yılında Denetimden Sorumlu Birinci Başkan Yardımcısı olarak katılan Quarles’in dört yıl boyunca icra ettiği görevi Ekim ayında sona ermişti.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın görev süresinin Şubat ayında, Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida'nın ise görev süresinin Ocak ayında sona ereceği düşünüldüğünde, Quarles’dan boşalan koltukla beraber, ABD Başkanı Biden’ın Kurulu yeniden şekillendirmesi bekleniyor.

Konuya yakın kaynakların aktardıklarına göre, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, söz konusu üç liderlik pozisyonu için Demokratlar tarafından aday gösterilebilecek tek isim olarak anılıyor.

Powell, Fed Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen Toplumsal Cinsiyet ve Ekonomi Konferansı'nın açılışında konuştu.

Konuşmasında, para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmayan Powell, Kovid-19 salgınının ekonomideki köklü eşitsizlikleri genişlettiğine dikkati çekti.

Powell, kadınların Kovid-19 salgını dolayısıyla erkeklere kıyasla daha fazla iş kaybı yaşadığına işaret ederek, Nisan 2020'de işsizlik oranının kadınlarda yüzde 16,1, erkeklerde ise yüzde 13,6 olduğunu anımsattı.

Salgın sırasında artan çocuk bakım sorumluluklarının birçok ebeveynin çalışma hayatını etkilediğini aktaran Powell, küçük çocukları olan annelerin salgın sırasında iş gücünden çıkma olasılıklarının önceki dönemlere kıyasla daha yüksek olduğunu dile getirdi.

Powell, ülke ekonomisinin tam potansiyeline ulaşması için cinsiyetler arasındaki uçurumun kapatılması gerektiğini vurguladı.

ABD Merkez Bankası Fed, riskli varlıkların fiyatlarının devamlı olarak yükseldiğini ve bu durumun söz konusu varlıkları ekonominin kötüleşmesi durumunda yaşanabilecek tehlikeli dalgalanmalara karşı kırılgan hale getirdiği konusunda uyardı.

Fed’in yayımladığı yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu’nda, “Yatırımcıların risk algısının bozulması, virüsün kontol altına alınması konusunda ilerleme sağlanamaması veya ekonomik toparlanmanın durması halinde varlık fiyatları önemli düşüşlere karşı savunmasız kalmaya devam ediyor” denildi.

Sabitkoin uyarısı

Fed ayrıca sabitkoin tehditlerinin arttığını ve Çin’in ticari gayrimenkul sektöründeki kırılganlığın kayda değer şekilde artması halinde ABD’ye yayılabileceğini belirtti. Raporda, “Çin’deki finansal stres, risk algısının bozulması yoluyla küresel finansal piyasaları zorlayabilir, küresel ekonomik büyüme için risk oluşturabilir ve ABD’yi etkileyebilir” ifadeleri yer aldı.

Banka, ABD’de konut fiyatlarının da bir önceki raporun yayımlandığı mayıs ayından bu yana kayda değer şekilde yükseldiğine işaret etti. Fed her ne kadar yüksek varlık fiyatları konusunda uyarılar yapsa da, bazı ekonomistlere göre bu yükselişlerin altında Fed’in kendi politikalarının etkileri yatıyor. Koronavirüs pandemisinin Mart 2020’de patlak vermesiyle Fed faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye düşürdü ve devasa Hazine tahvili ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alım programına başladı. Bu da hisse senetleri ve diğer yatırım araçlarının ralli yapmasını sağladı.