Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Powell, ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı ve enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yüksek fiyatların Kovid-19 salgını kaynaklı arz ve talep dengesizliklerine bağlı olduğunu yineleyen Powell, "Son birkaç ayda fiyat artışları ekonomide çok daha geniş bir alana yayıldı, daha yüksek enflasyon riskinin arttığını düşünüyorum." dedi.

Powell, enflasyonun uzun süredir Fed'in yüzde 2 hedefinin çok üzerinde seyrettiğine işaret ederek, enflasyonun "geçici" olduğu değerlendirmesinin bir kenara bırakılmasının zamanı olduğunu söyledi.

Fed'in araçlarını yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmediğinden emin olmak için kullanacaklarını vurgulayan Powell, yüksek enflasyonun gelecek yılın ortalarına kadar sürmesinin beklendiğini belirtti.

"Fiyat istikrarına ihtiyacımız olacak"

Powell, "Bu noktada, ekonomi çok güçlü ve enflasyonist baskılar yüksek, bu nedenle kasım toplantısında açıkladığımız varlık alımlarının azaltılmasını belki birkaç ay önce tamamlamayı düşünmek uygun olur. Birkaç hafta içinde yapacağımız toplantıda bunu tartışacağımızı umuyorum." diye konuştu.

Omicron varyantına ilişkin ise gelecek haftalarda daha fazla bilgi sahibi olacaklarını aktaran Powell, yeni varyantın etkilerinin gelen bilgiler ışığında değerlendirilebileceğini, bunun bir risk olduğunu ancak tahminlere dönüşmediğini dile getirdi.

İş gücü piyasasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Powell, devam eden salgın nedeniyle insanların işlerine dönmekte isteksiz olduğunu, iş gücüne katılım oranının eski haline dönmesinin daha uzun süreceğini anlattı.

Powell, "Salgından önce sahip olduğumuz türden harika iş gücü piyasasına geri dönmek için uzun bir genişlemeye ihtiyacımız olacak. Bunu elde etmek için fiyat istikrarına ihtiyacımız olacak." dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Fed teşviklerinin daha hızlı azaltılmasına yönelik iştahı ona finans piyasalarında 2018’den beri görülmeyen 'şahin' rolünün biçilmesine neden oldu.

Hisse senetleri Salı günü Fed Başkanı Powell’ın yüksek enflasyonun varlık alımlarını planlanandan daha önce sonlandırmayı makul kılabileceği yolundaki uyarısının ardından değer kaybederken, kısa vadeli faizler yukarı yönde hareket etti ve hisse senedi volatilite göstergeleri sert yükseldi.

Koronavirüse ilişkin kaygıların da artmasının etkisi ile, S&P 500 Endeksi bir yılı aşkın sürenin en uzun türbülansını yaşadı.

Yatırımcılar için acil soru, Powell’ın Salı günü Kongre’de yaptığı konuşmanın S&P 500’ün 2018 Noelinden bu yana etkin bir şekilde iki katına çıkmasına yardımcı olan para politikaları için bir dönüm noktası olup olmadığı şeklinde.

Powell’ın söz konusu dönemdeki kritik adımı, aynı yılın dördüncü çeyreğini hisse senetleri için tarihinin en kötü dönemi haline getiren faiz artırımlarına son vermesi olmuştu.

Piyasa Powell'ın konuşmasını 'şahin' algıladı

AlphaTrAI baş yatırım yetkilisi Max Gokhman, “Powell sadece daha şahin bir tonda konuşmadı, aynı zamanda piyasaların nasıl algılayabileceğini neredeyse hiç düşünmeden önemli politika imalarına yer vermedi. Powell’ın varlık alımlarının azaltılması ve faiz artırımlarının programlanmasına ilişkin daha önce oluşturmaya çalıştığı tahmin edilebilirliğin tümü artık sorgulanıyor” dedi.

Powell’ın Salı günkü konuşmasında eksik olan, 2018 yılının sonunda şahinden güvercine dönüşümünden bu yana vermek istediği mesajı tanımlayan temkinli olma hissiydi.

Şimdilerde gerçekleşmekte olan değişimin ne kadar radikal olduğunu zaman gösterecek, ancak tondaki değişiklik, Fed’den 2018’den bu yana cesaret verici açıklamalardan başka bir şey duymayan piyasalar için oldukça aşikardı. Yatırımcılar şimdi kendilerini, enflasyona ilişkin artan bir şekilde karamsar bir tablo çizen ekonomik haberlerin insafına bırakmış durumda.

Cornerstone Macro portföy strateji müdürü Michael Kantrowitz, “Piyasalar, verilere çok tepkisel, muhtemelen aşırı tepkisel olacak. Aşmamız gereken yoğun bir sis var” dedi.

2022 tahminleri

Ufuktaki Fed sıkılaşmasına rağmen bazı stratejistler hisse senetlerine yönelik iyimser beklentilerini koruyor. JP Morgan stratejistlerine göre 2022, hisse senetleri için bir başka pozitif yıl olacak.

Aralarında Dubravko Lakos-Bujas ve Mislav Matejka’nın da olduğu stratejistler 2022 sonunda S&P 500’ün mevcut seviyelerden yüzde 9 yükselişle 5 bin 50 puana yükselmesini bekliyor.

JP Morgan stratejistleri enerji ve finans gibi reflasyona duyarlı sektörleri, sağlık ve temel malla gibi defansif sektörlere karşı tercih ediyor. Bazı stratejistler ise daha temkinli olmayı öneriyor.

Crossmark Global Investments Stratejisti Victoria Fernandez müşterilerine daha dengeli bir portföy önerdiklerini belirterek döngüsel sektörlerdeki hisse pozisyonlarını artırdıklarını söyledi.