Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den tahıl koridoruna ilişkin sert eleştiri geldi.

Putin, Temmuz ayında sağlanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında yapılan sevkiyatın büyük bölümünün Avrupa’ya gittiğini, bu nedenle düşük gelirli ülkelerin anlaşmadan faydalanamadığını belirtti.

Putin Vladivostok Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, 80 gemiden sadece ikisinin düşük gelirli ülkelere gittiğini ve bu nedenle anlaşmanın gelişmekte olan ülkeler için bir “aldatmaca” gibi olduğunu söyledi.

Tahıl anlaşmasının sağlanması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, anlaşma şartlarına bağlı olduklarını ve bunları güvence altına aldıklarını dile getiren Putin, "Rusya, bunlara rağmen aldatıldı.” dedi.

"Ara durak olan Türkiye'yi saymazsak Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı düşük gelirli ülkelere değil, Avrupa Birliği'ne sevk ediliyor. Düşük gelirli ülkeler gıdaya erişimi kaybetti" diyen Putin, ürünlerin varış noktalarını sınırlamayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini söyledi.

Kasım'da sona eriyor

Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki hafta Şanghay İşbirliği Örgütü’nün Özbekistan’da düzenlenecek zirvesinde tahıl anlaşmasını tartışabileceği belirtildi.

Putin küresel gıda piyasasındaki sorunların artmasının olası olduğunu ve insani bir felaketin yaklaştığını da dile getirdi.

Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğunda kurulan koridor üzerinden sevkiyatlara yeniden başlamış ve geçen ay 1,5 milyon ton gıda ihraç etmişti.

Anlaşma Kasım ayında sona eriyor.