Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fonlama kompozisyonunda yaşanan değişimin etkisiyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde hızlı artış yaşandı.

BIST repo piyasasında fonlama kısılırken, geç likidite penceresinden fonlama 36 milyar TL seviyesine çıktı. 28 Ekim tarihinde geç likidite penceresinden fonlama 10 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

BIST repo piyasasında gecelik faizler geçen hafta yüzde 12,4-12,75 bandında idi. Adımların ardından ortalama gecelik faiz yüzde 14,75'e yükseldi. Geleneksel repo ihalesinde ise ortalama faiz yüzde 14,84 olarak gerçekleşti.

Fonlama kompozisyonundaki bu değişimin etkisiyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde bir önceki güne 32 baz puanlık artış yaşandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bu yükselişle yüzde 13,40 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan BIST repo piyasasında fonlamanın sıfırlanacağına ilişkin sinyaller alınmıştı.

TCMB Başkanı Murat Uysal, son enflasyon raporu sunumunda sıkılaşmanın göstergesi olarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine vurgu yapmıştı.

Uysal, "Geç likidite penceresinde atılan adım sadeleşmeden kalıcı uzaklaşma anlamına gelmiyor. Ağırlıklı ortalama fonlama seviyesi TCMB'nin sıkılığını gösteren önemli bir gösterge. Bu dönemde odaklanması gereken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ve gecelik faizler" ifadelerini kullanmıştı.