Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyonla mücadele eden emsallerine yetişmeye çalışan Romanya Merkez Bankası politika faizini beklentilerin üzerinde 100 baz puan artırarak 4,75’e yükseltti.

Banka böylece 2008 finansal krizinden bu yana en büyük artışını gerçekleştirdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin büyük bölümünün beklentisi 75 baz puandı.

Romanya son 20 yılın en yüksek enflasyonunu kontrol altına almak amacıyla faizleri kademeli şekilde artırırken ekonomik büyümeyle ilgili endişeler nedeniyle komşu ülkelerinin uyguladığı aşırı faiz artışlarından kaçınmaya çalışıyordu.

Bölge ülkelerinden Çek Cumhuriyeti Haziran ayında 125 baz puanlık artış kararı alırken Polonya 75 baz puan artırmış, Macaristan da sert artışlarla politika faizini yüzde 7,75’e yükseltmişti.

Komşu ülke Ukrayna’da yaşanan savaşla mülteci akınına uğrayan ve ihracatı kısıtlanan 250 milyar dolarlık ekonomide bütçe harcamaları ciddi biçimde artmıştı.

Şubat ayındaki Rus işgalinden önce Romanya, parasal sıkılaştırma konusunda daha temkinli bir yaklaşım sergilemiş ve geçen yıla göre borçlanma maliyetlerini yalnızca 250 baz puan artırmıştı.

Merkez bankasına göre, enflasyon gelecek yılın en az ikinci çeyreğine kadar çift haneli kalmaya hazırlanıyor. Romanya ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 6,5 büyürken, enerji fiyatlarındaki artış ve tedarik zincirindeki aksaklıkların önümüzdeki aylarda büyük olasılıkla yerel işletmelere ve hane tüketimine zarar vereceği değerlendiriliyor.