Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un, Çin Başbakanı Li Keqiang ile Pazartesi günü akşam üstü saatlerde Bangkok'taki bölgesel bir zirvede görüştüğü bildirildi.  

Bu görüşme, Ross'un sabah saatlerde gazetecilere Çin ile yapılacak ticaret anlaşmasının ilk fazının çok yakın olduğunu belirtmesinin hemen ardından gerçekleşti.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross,  ABD ve Çin ticaret anlaşmasına dair iyimserliğini ifade ederek, anlaşmanın ilk aşamasının bu ay içinde imzalanabileceğini ve ABD’li şirketlere Huawei’ye ürün satmaları için “çok yakın” bir zamanda lisans verileceğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump ise, Pazar günü Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklmasında, ticaret anlaşmasının –tamamlanması halinde ABD’de bir yerde imzalanabileceğini belirterek, “Öncelikli olarak anlaşma istiyoruz. Buluşma yeri, bana göre çok kolay olacak” dedi.

Ross ise konuya ilişkin, Şili’deki toplumsal olaylar nedeniyle APEC Zirvesi’nin iptal edilmesinin ardından, Iowa, Alaska, Hawaii ve Çin’deki baı yerlerin Trump ve Xi görüşmesi için olası yerler olduğunu belirtti. Ross anlaşmanın ‘komplike’ olduğunu belirterek ABD’nin tarafların uzlaşmaya vardığı hükümler konusunda çok doğru, net ve detaylı bir anlayışa sahip olduğundan emin olduklarını söyledi.

Çin ile ticaret görüşmeleri için “İyi bir durumdayız, güzel bir süreç geçiriyoruz” diyen Ross,Pazar günü Bangkok’ta  Bloomberg’den Haslinda Amin ile yaptığı röportajda Amin’in ticaret anlaşmasının bu ay imzalanıp imzalanmayacağına yönelik soruya “biraz sapma olabilir, Kim bilebilir, bu her zaman mümkün” şeklinde yanıt verdi.