Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya’dan Asyalı müşterilere yapılan doğalgaz sevkiyatlarında sıkıntılar yaşanıyor. Konuya yakın kaynaklar, Sakhalin Energy’nin en az bir Kuzey Asyalı müşterisine ödemedeki sıkıntılar ve revize edilen kontratlardaki bazı ertelenmeler nedeniyle sevkiyatın durdurulduğunu belirtti.

Moskova hükümeti, Rusya merkezli Sakhalin Energy tesisinin mülkiyet hakkını 19 Ağustos’ta Bermuda merkezli bir şirketten devralmış, müşterilerden ödemelerini Moskova’daki bankalara yapmalarını ve yeni anlaşmalara bağlı kalmalarını talep etmişti.

Kaynaklar, sadece birkaç alıcının anlaşmayı yenilediğini, Güney Kore ve Japonya gibi bazı ülkelere doğalgaz akışının tehdit altında olduğunu belirtti. Teslimatlardaki azalmanın Sakhalin gazın en büyük alıcılarından olan Japonya’da bu sene daha fazla doğalgaz kesintisine neden olabileceği ifade ediliyor.

Rusya’nın enerji varlıklarını kontrol altına almak isteyen Rus lider Vladimir Putin Avrupa’ya gaz akışını da sınırlandırmıştı. Bu gelişmeyle Avrupa’dan Asya’ya kadar doğalgaz fiyatları sert biçimde yükseldi.