Advertisement

Rusya Ekonomi Kalkınma Bakanı Maxim Reshetnikov, 1 Temmuz'dan itibaren yeniden düzenlenecek olan ayçiçeği tohumuna ihracat vergisi hazırlığının ardından, 1 Eylül 2021'den itibaren ayçiçek yağı ihracatı için de "ayar mekanizması" uygulaması kapsamında yeni bir vergi getirileceğini açıkladı.

Yağlı tohum arzı yeterli olmadığı için ayçiçeği tohumuna yönelik verginin ihracatı engelleyici olacağını ifade eden Reshetnikov, "Rusya'daki ayçiçeği işleme kapasiteleri, ayçiçeği tohumu tedariğinden çok daha yüksek. Bu nedenle, mevcut tüm ayçiçeği tohum hacminin yurt içinde işlenmesi ile ilgileniyoruz. Hacmin büyüklüğü mevcut duruma göre ayarlanacaktır" açıklamasında bulundu.

Ayçiçek yağı ihracatına vergi uygulamasının 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe gireceği bilgisinin yanısıra Bakan Resetnikov, "Ayar uygulamasından önce mahsul miktarını dikkate alacağız" bilgisini de paylaştı.

Söz konusu uygulama ile elde edilecek vergi gelirinin çiftçilere yansıtılacağı ve üreticilerin yeterli kârlılığı sağlamasının hedeflendiği kaydedildi.

Reshetnikov, 1 Eylül'den önce ayçiçek yağına ihracat vergisi uygulamayacaklarını da sözlerine eklerken, "Ayçiçek yağı vergisi ile ilgili olarak 1 Eylül'ü, başka bir deyişle, yeni hasadı bekliyoruz" dedi.

Hatırlanacağı üzere, ayçiçeği ve kolza için ihracat vergisi 9 Ocak'tan 30 Haziran 2021'e kadar yüzde 6,5'ten yüzde 30'a, ton başına en az 165 euro artırılmıştı.

Rusya'nın 2019-2020 sezonunda ayçiçek yağı ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 40 artışla 3.7 milyon tonluk rekor seviyede kapaması bekleniyor. Eylül-Temmuz 2019/20 döneminde Rusya, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 46 artışla 3,5 milyon ton ayçiçek yağı ihracatı gerçekleştirmişti.

Uzmanlar, Karadeniz bölgesinde artan ayçiçek yağı talebinin ve rekor miktarda ürün arzının rekor yüksek ihracatı teşvik ettiği yorumunda bulunuyor.