Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rus yetkililerin yaptırımlar sonrası merkez bankasının müdahale yeteneğinin sona ermesiyle birlikte enflasyon hedeflerinden vazgeçmeden rublenin hızlı yükselişini kontrol altına almanın yollarını aradıkları belirtiliyor.

Bloomberg’ün kaynaklarına göre merkez bankasına uygulanan yaptırımlar yürürlükte kaldığı sürece yetkililerin enflasyon hedeflerine dair taahhütlerin kaldırılması haricinde bir mekanizmaya ihtiyaçları olduğu kaydedildi.

Kaynaklar diğer seçenekler olarak yurt dışında iş yapan firmaların para birimi operasyonlarına dair kurallarda daha fazla gevşeme ve hane halkı ile yerel işletmelerin yabancı para birimlerine daha fazla erişim sağlamanın olduğunu söyledi.

Tartışma bu hafta ilk Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov’un yetkililerin ekonomik büyümeye öncelik vermeyi ve enflasyon yerine ruble için bir hedef koymayı görüştüğünü duyurmasıyla kamuoyunun dikkatine sunulmuştu.

Konu rublenin yedi senenin zirvesine çıkması sonrası daha acil bir hal almış, ihracatçılara ve kamu finansmanını giderek daha fazla tehdit eder duruma gelmişti.

Kaynaklar üst düzey yetkililerin görüşlerinin Rusya’nın rubleyi yönlendirmek için 2014 yılında merkez bankasının uyguladığı sisteme benzer bir yol izlemesi ve alternatif araçlar geliştirmesi gerektiği yönünde olduğunun altını çizdiler. O dönemde banka yabancı rezervlerin para biriminde yaşanan dalgalanmaları belirli bir koridorda tutmuşlardı.