Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Genel Müdürü Murat Hakseven, SBM'nin kendi ürün ve hizmetlerini bulut platformunda sunmak üzere sigortacılık sektörüne özel olarak geliştirdiği S-Cloud (SBM Bulut) ortamında dijital servislerin SBM güvencesiyle verildiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Hakeven, tüm sektör paydaşlarının “As-A-Service” mantığıyla bu dijital çözümlerden güvenle ve yüksek performansla faydalanacaklarını kaydetti. Hakseven, S-Cloud içerisinde yer alacak uygulamaların güvenlik ve altyapı gibi konularını SBM'nin üstlendiğinin altını çizdi. S-Cloud'un ilk aşamada ‘Analitik Raporlar’ kategorisindeki kendi ürün ve hizmetlerini sigorta şirketlerine bulut platformunda sunmak üzere geliştirdiğini belirten Hakseven, "Sigorta şirketlerine sunulan ‘Analitik Raporlar’ kategorisinde şirketler birçok istatistik raporlarına kolaylıkla ulaşım sağlıyor olabilecek. Yapılan bu analitik istatistik raporları S-Cloud projesi dahilinde ürün paketleri şeklinde tasarlanmış olup sektör şirketlerinin hizmet verdiği branş veya branşlara göre istediği ürün paketini kullanabilecekleri şekilde kurgulandı" dedi.

'SBM sigortacılık faaliyetleri için veri depolayan bir merkezden çok daha fazlası'

Gelişen dijital ekonomi ve finansal teknolojilerle birlikte dijital sigortacılığın büyük bir yol kat ettiğini belirten Hakseven, SBM'nin Türkiye’de sigortacılık faaliyetleri için veri depolayan bir merkezden çok daha fazlasını ifade ettiğini kaydetti. Sigorta endüstrisinin içindeki kurumların verilerini toplayıp bu verileri sunmanın ötesinde, bu verileri doğru biçimde işleyerek istatistik ürettiklerini ifade eden Hakseven, "Sigortacılıkta fiyatlandırma sürecini mümkün olan en verimli hale getirebilmek için çalışıyoruz. Aynı zamanda sektörün diğer kamu kurum ve kuruluşları ile olan veri entegrasyonları SBM altyapısı aracılığıyla yapılıyor" dedi.

'Sigortalı skoru ile doğru prim hesaplamaya katkı sunuyoruz'

SBM'nin bir diğer projesi olan 'Sigortalı Skoru' projesi ile her bir sigortalının genel sigorta skorunu oluşturacaklarını ifade eden Hakseven, bu skoru hesaplarken sigortalının sahip olduğu her bir sigorta ürünü için alt skorların da oluşturulacağını altını çizdi. Bunun yanı sıra sigortalanan nesnenin de skorlanmasının yapılacağını belirten Hakseven, "Her bir skor fiyatlama ve risk hesaplama da kullanılabilecek. Böylelikle doğru prim hesaplama ve doğru hasar ödemelerinde bu skorların katkısı olacak" diye konuştu.

'Büyük veri ile suistimallerin önlenmesinde önemli rol oynuyoruz'

SBM bünyesindeki, Sigorta Suistimalleri Engelleme Bürosu ile özellikle organize suiistimal vakalarının araştırılması ve incelenmesinin yapıldığı bilgisini veren Hakseven şöyle devam etti: "Büyük veri üzerinde oluşturduğumuz suistimal modelleri ile, kurumumuza sigorta şirketleri aracılığıyla iletilen hasar dosyaları analiz edilerek hasar dosyasının potansiyel suistimal olup olmadığı bilgisini elde ediliyor. Bütün sektör verisi üzerinden oluşturduğumuz suistimal tespit modelleri ile çok daha yüksek oranda doğru suistimal tespiti yaparak şirketlere önemli faydalar sağlıyoruz. Bireysel veya organize suistimal vakalarını açığa çıkartarak şirketlerin gereksiz hasar ödemeleri yapmalarının önüne geçerken, suiistimallerin de engellenmesinde önemli rol oynuyoruz. Oto branşında çalışan bu modellere ek olarak, yangın ve sağlık branşları için de modelleme çalışmalarını bu yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz."